نحوه تشخیص بیماری کلیه + روش پاکسازی

نحوه تشخیص بیماری کلیه + روش پاکسازی
بیماریهای مزمن کلیه اغلب با آزمایشهای خون و ادرار مشخص میشود که عدم تعادل شیمیایی ناشی از کاهش تدریجی عملکرد کلیه را نیز تشخیص میدهد. این آزمایشها ممکن است با آزمایشهای تصویربرداری و بیوپسیها برای مشخص کردن علت دقیق اختلال همراه باشد.
در این مقاله به بیماریهای کلیوی، نحوه تشخص و روشهای پاکسازی کلیه ها اشاره می شود.
بیماریهای کلیوی
کلیهها مواد زائد و آب اضافی خون را تمیز میکنند، ادرار تولید میکنند و با تنظیم الکترولیتها به کنترل فشار خون کمک میکنند. کلیهها همچنین پی اچ را تنظیم میکنند، پروتئینها را فیلتر میکنند و سمومی را که برای حذف توسط کبد بسته بندی شدهاند را از بین میبرند.
هر یک از ما به طور معمول دو کلیه داریم. آنها در قسمت خلفی شکم، در دو طرف ستون فقرات قرار دارند. خوردن، نوشیدن و زیستن باعث تولید سموم در بدن ما میشود. این سموم و همچنین آب اضافی، در خون جمع میشوند که آنها را به کلیههای ما، یعنی بخش تصفیه کننده واقعی بدن میرساند. کلیهها مواد سمی را فیلتر میکنند و آب اضافی را از طریق ادرار دفع میکنند که قبل از تخلیه در مثانه ذخیره میشود. در همین حال، خون تصفیه شده، کلیه را ترک میکند تا به بدن بپیوندد. بیماریهای کلیوی آهسته و تدریجی هستند که در نتیجه باعث ایجاد اختلال در عملکرد کلیه میشود.
اگر عملکرد صحیح یکی از کلیهها متوقف شود، دیگری ممکن است به عملکرد طبیعی خود ادامه دهد. کلیه ممکن است به سطح معینی از مشکل برسد و دچار اختلال حاد شود و یا حتی مشکلی برایش پیش نیاید. با این حال، در برخی موارد ممکن است این وضعیت منجر به نارسایی کلیه شود. بیشتر افرادی که به این بیماری مبتلا هستند از همان ابتدای ابتلای خود به آن آگاه نیستند زیرا علائم اغلب در مراحل اولیه بیماری ایجاد نمیشوند. به طور معمول، زمانی که فرد نسبت به وجود علائم آگاه شود، این وضعیت در مرحله پیشرفته است. آسیب به کلیهها در این مرحله غیر قابل برگشت است.
شایع ترین شکل بیماری کلیوی، بیماری مزمن کلیه است. بیماری مزمن کلیه یک بیماری طولانی مدت است که با گذشت زمان بهبود نمییابد و معمولاً به دلیل فشار خون بالا ایجاد میشود. فشار خون بالا برای کلیهها خطرناک است زیرا میتواند فشار روی گلومرولها را افزایش دهد. گلومرول ها رگهای خونی ریز در کلیهها هستند که خون در آنها تمیز میشود. با گذشت زمان، افزایش فشار به این عروق آسیب میرساند و عملکرد کلیه شروع به کاهش میکند.
بیماری کلیوی به نام گلومرولوپاتی یا گلومرولونفریت غشایی پرولیفراتیو که شامل بیماری رسوب متراکم نیز میشود، مبنای ژنتیکی و ایمونولوژیک دارد و زمانی که در کلیه پیوندی باز میگردد درمان آن دشوار است.
عملکرد کلیه با اندازه گیری میزان فیلتراسیون کلیه بر حسب میلی لیتر در دقیقه ارزیابی میشود. میزان طبیعی برای یک بزرگسال جوان سالم 120 میلی لیتر در دقیقه است، با عملکرد کلیه در طول زندگی به تدریج حدود 1 میلی لیتر در دقیقه در سال کاهش مییابد. چندین نوع بیماری کلیوی میتواند بر عملکرد کلیه تأثیر بگذارد و در نهایت باعث نارسایی مزمن کلیه شود. متأسفانه، با توجه به عدم وجود مکرر علائم در مراحل اولیه، بیماری کلیوی اغلب مورد توجه قرار نمیگیرد.
متداول ترین بیماریهای کلیوی نفروپاتی دیابتی و نفروآنژیواسکلروز ناشی از فشار خون بالا هستند. همچنین برخی از بیماریهای ژنتیکی مانند بیماری کلیه پلی کیستیک و بیماریهای خود ایمنی بر کلیهها تأثیر میگذارد. بیماری سنگ کلیه که در بین مردم نیز بسیار شایع است، در صورت بروز مکرر میتواند بر عملکرد کلیهها نیز تأثیر بگذارد.
نحوه تشخیص بیماری کلیه
نارسایی مزمن کلیه درمان نشده اغلب پس از سالها منجر به نارسایی کامل کلیه میشود. (نارسایی کلیه در مرحله نهایی)، به ویژه در مورد بیماریهای کلیوی ارثی یا زمانی که پروتئین زیادی در ادرار وجود دارد. هر چه یک درمان بتواند سطح پروتئین خون را کاهش دهد، احتمال اینکه از نارسایی کامل کلیه جلوگیری شود بیشتر است. هدف هر درمانی پیشگیری یا حداقل به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری است. درمان کامل در اکثر موارد امکان پذیر نیست، اما هرچه نارسایی کلیه زودتر درمان شود، شانس موفقیت بیشتر است.
با این حال، برای برخی از بیماریهای ارثی، هنوز هیچ درمانی وجود ندارد. نحوه تشخیص بیماری کلیه با علائم امکان پذیر است. برخی از علائم و نشانهها عبارتند از: تغییر در دفعات و مقدار ادراری که دفع میکنید، بهویژه در شب (معمولاً در ابتدا افزایش مییابد) وجود خون در ادرار، تغییر در ظاهر ادرار یا پفکردگی مداوم در اطراف پاها و مچ پاها، درد در کمر (زیر دندههای پایینی، جایی که کلیهها قرار دارند) درد یا سوزش هنگام ادرار کردن با فشار خون بالا. اگر کلیههای شما شروع به از کار افتادن کنند، مواد زائد و مایعات اضافی در خون شما جمع میشود. همه این موارد همراه با علائم زیر به تدریج بروز میکنند:
خستگی و ناتوانی در تمرکز
احساس بی اشتهایی
تهوع و استفراغ
تنگی نفس، نفس بد
احساس طعم فلز در دهان.
گاهاً این امکان وجود دارد که نارسایی حاد کلیوی هیچ نشانه یا علامتی نداشته باشد و از طریق مراجعه به پزشک و انجام تستهای آزمایشگاهی مرتبط تشخیص داده میشود.
نمونه برداری بخشهای مختلف کلیه برای انجام آزمایش یکی از راههای تشخیص بیماری کلیه است. در طول بیوپسی کلیه، پزشک، تکه کوچکی از بافت کلیه شما را برمیدارد. نمونه بافت میتواند به پزشک کمک کند تا نوع بیماری کلیوی شما و میزان آسیب را تعیین کند. نمونه بیوپسی برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده میشود تا مشخص شود چه چیزی باعث مشکل کلیه شده است.
پزشک برای انجام این عمل یک سوزن را از راه پوست و برای نمونهبرداری وارد کلیه میکند. متخصص ممکن است از سونوگرافی برای ارزیابی ساختار و اندازه کلیهها استفاده کند. سونوگرافی و سی تی اسکن به صورت تصویری در تشخیص بیماری کلیه کمک میکند. سونوگرافی و سی تی اسکن تصاویر واضحی از کلیهها و مجاری ادراری شما ایجاد میکند. این تصاویر به پزشک اجازه میدهد تا ببیند کلیهها چه اندازهای هستند. علاوه بر این امکان مشاهده هرگونه تومور یا مشکلات ساختاری را که ممکن است وجود داشته باشد را نیز وجود دارد. اندازه گرفتن میزان ادرار در طول روز و بررسی ادرار خروجی به منظور کشف علل نارسایی کلیه، آنالیز ادرار و آزمایش خون که سطح اوره و کراتینین را مشخص میکند از راههای تشخیص بیماری کلیه به شمار میرود.
آزمایش تشخیص بیماری کلیه
آزمایش ادرار
ادرار را از نظر آلبومین که نوعی پروتئین است آزمایش میکند. بدن نیازمند پروتئین است اما این پروتئین باید به جای ادرار در خون باشد. وجود پروتئین در ادرار ممکن است یکی از راههای آزمایش تشخیص بیماری کلیه باشد و این معنا را بدهد که کلیهها به اندازه کافی خون را فیلتر نمیکنند. آلبومین بیشتر از اندازه در ادرار نشانه اولیه آسیب کلیه است و میتواند نشانهای از بیماری اولیه کلیه باشد. اگر آزمایش ادرار برای پروتئین مثبت باشد، آزمایش باید برای تایید نتایج تکرار شود. سه نتیجه مثبت در طول سه ماه یا بیشتر نشانگر بیماری کلیوی است.
آزمایش خون
آزمایش خون برای تخمین میزان فیلتراسیون گلومرولی و اندازهگیری سطح عملکرد کلیه است و میتواند نشان دهد که آیا بیماری کلیوی دارید و یا در چه مرحلهای هستید. برای انجام آن، متخصصان مراقبتهای بهداشتی خون شما را برای یک محصول زائد به نام کراتینین آزمایش میکنند. کراتینین از بافت ماهیچهای به دست میآید. هنگامی که کلیهها آسیب میبینند، در حذف کراتینین از خون شما مشکل دارند. آزمایش کراتینین تنها قدم اول است. سپس، نتیجه کراتینین برای تعیین میزان فیلتراسیون گلومرولی استفاده میشود. در مورد انجام این آزمایش با پزشک خود مشورت کنید.
درمان بیماری کلیوی
بیماریهای کلیوی با استفاده از روشهای مختلفی درمان میشود. درمان بیماری کلیوی معمولاً بر کنترل علت اصلی بیماری متمرکز است. این بدان معنی است که پزشک به شما کمک میکند تا فشار خون، قند خون و سطح کلسترول خود را بهتر مدیریت کنید.
ایجاد تغییرات در رژیم غذایی به اندازه مصرف دارو مهم است. اضافه نمودن یک سبک زندگی با مزایای ارتقاء سلامت میتواند به پیشگیری از بسیاری از علل زمینهای بیماری کلیوی کمک کند.
تغییر سبک زندگی و استفاده از رژیم غذایی مناسب علاوه بر ایجاد شیوه زندگی سالم به بهبود بیماری نیز یاری میرساند. رژیم غذایی که مبتنی بر مصرف سبزیجات، انواع غلات سبوس دار و لبنیات کم چرب باشد. قطع مصرف سیگار و اجتناب از مصرف الکل، مصرف میوههای تازه و قطع غذاهای کلسترول دار در درمان بیماری کلیوی بسیار تاثیرگذار است.
دیابت را از طریق تزریق انسولین کنترل کنید، مصرف نمک را کاهش دهید و رژیم غذایی سالم برای قلب داشته باشید.
برخی از بیماریهای کلیوی پیشرفت میکنند و باعث از کار افتادن کلیه میشوند که درمان آن نیازمند به دیالیز و یا پیوند کلیه است.
به کارگیری روش مصنوعی تصفیه خون به هنگامی که کلیهها به طور کامل از کار افتاده است یا در حال از کار افتادن است استفاده میشود.
همودیالیز و دیالیز صفاقی دو نوع از روش مصنوعی تصفیه خون یا دیالیز هستند که افراد یا به صورت دائم ویا تا زمانی که عمل کلیه انجام دهند این روش را ادامه میدهند.
پاکسازی کلیه در خانه
یکی از روشهای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای کلیه و یا نارساییهای کلیوی پاکسازی کلیه است که در ادامه به روشهایی درباره پاکسازی کلیه در خانه اشاره میشود.
دمنوش زردچوبه
دمنوش زردچوبه از نوع تقویت کننده و ضد التهابی قوی است و انجام عمل پاکسازی کلیه در خانه را ممکن میسازد. چای زردچوبه در پیشگیری از بیماری کلیوی به خوبی عمل میکند و همچنین به عنوان یک پاک کننده قوی کلیه دارای عملکرد موثری است.
گزنه
گزنه سابقه دیرینهای در دسته گیاهان دارویی دارد و در کشورهای مختلف اروپایی به عنوان دارویی برای کاهش و درمان بیماریهای کلیوی معرفی شده است.
آب چغندر
از پاک کنندگان قوی کلیه میتوان به آب چغندر اشاره کرد که ابتلای به بیماری سنگ کلیه را کاهش میدهد و موجب افزایش سطح ادرار میگردد.
دمنوش گل ریحان
برای تقویت کلیه و انجام عمل پاکسازی از دمنوش گل ریحان استفاده میشود که نتایجی همچون دفع سنگ کلیه را به دنبال دارد.
مصرف ویتامینها
مصرف ویتامینهایی نظیر ویتامین آ و ویتامین سی برای بیماریهای نارسایی کلیه یا کسی که تحت درمان با دیالیز هستند توصیه میشوند.
انار
یکی از میوههایی که دارای سطح بالایی از پتاسیم است و برای از بین بردن سنگ کلیه معرفی میشود انار است که سموم را از کلیهها پاک میکند.
آبلیمو
از ساده ترین روشها برای پاکسازی کلیه، مصرف آبلیمو است که از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری نموده و در جهت بهبود عملکرد و سلامت کلیه عمل میکند.
سایر درمانهای پاکسازی کلیه
پرهیز از مصرف الکل و سیگار، انجام فعالیتهای بدنی و یا پیاده در به مدت سه بار در هفته از راهکارهای پیشنهادی برای پاکسازی کلیه است.
استفاده از عرقیات همچون عرق خارخاسک، خارشتر و یونجه نیز برای پاکسازی کلیه پیشنهاد میشود. همچنین خرما به عنوان یک منبع غنی از فیبر در جهت جلوگیری و دفع سنگهای ولیه مصرف میگردد و نقش مهمی در ایجاد عملکرد مناسب کلیه دارد. استفاده از هویج خطر ابتلای به سنگ کلیه را کاهش میدهد.
مصرف بیش از اندازه نمک نتایجی جبران ناپذیری همچون آسیبهای کلیوی و فشارخون را به دنبال دارد و کلیه نمیتواند نمک را دفع کند و به دلیل دفع نشدن نمک آسیبهای کلیوی ایجاد میشود که به همین منظور توصیه میشود افراد به دنبال رژیم غذایی کم نمک باشند.
-
آلوئه ورا و خواص آن
2023-02-07 15:12:20
-
گل گاوزبان و خواص آن
2023-02-07 19:14:56
-
فهرست کاملی از انواع دمنوش های گیاهی
2023-02-07 18:46:17
-
تقویت قوای جنسی با راهکارهای طب سنتی
2023-02-07 11:35:52
-
جدیدترین قرصهای افزایش حافظه
2023-02-07 18:17:56
-
معرفی انواع بیماری های ریه
2023-02-07 18:42:25
-
کاربرد قرص کورکومین و فواید آن چیست؟
2023-02-07 17:59:24
-
آنچه که باید در مورد داروی ضد استرس در طبیب سرا بدانید!
2023-02-07 18:26:36
-
خواص بهار نارنج
2023-02-07 18:58:47
-
تقویت قوای جنسی با داروی گیاهی
2023-02-07 19:01:24