علت دردهای عصبی بدن چیست؟
دردهای عصبی بدن ریشه در روان انسان ها دارد و حتی گاهی بدون هیچ پیش زمینه ای بروز پیدا می کنند. در این شرایط، افراد تصور می کنند که بدن درد شدیدی را تجربه می کنند در حالیکه اینطور نیست! در علم پزشکی به طور کلی دو نوع درد وجود دارد. نوع اول دردهای غیرنوروپاتیک هستند که ناشی از آسیب دیدگی یا بیماری به وجود می آید و سیگنال های درد و ناراحتی را به مغز ارسال می کنند. اما نوع دوم کاملا متفاوت بوده، در این وضعیت مغز در حالی سیگنال درد را دریافت می کند که برای بدن هیچ اتفاق خاصی نیفتاده است، به این گونه دردهای عصبی در نقاط مختلف بدن، مشکلات نوروپاتیکی می گویند. این دردها با علائم مختلف بروز پیدا می کنند و اگر برای درمان آن اقدام نکنید، احتمال بدتر شدن وضعیت نیز وجود دارد. گاهی اوقات آسیب به سیستم عصبی محیطی نیز منجر به بروز نوروپاتیک شده و پیام های درد را به مغز و نخاع ارسال می کنند. در هر حال باید درمان آن را به صورت جدی پیگیری کنید تا وضعیت سلامت بدن آرامش و ثبات پیدا کند.
علت دردهای عصبی بدن
علت دردهای عصبی بدن چیست؟ دلایل مختلفی وجود دارند که درنهایت منجر به دردهای عصبی و عضلانی در افراد خواهد شد. لازم به ذکر است که هنوز برخی از دلایل و علل بروز نوروپاتیک ناشناخته مانده و پزشکان و متخصصین همچنان در حال تحقیق هستند. علت هایی که برای این بیماری تا به امروز کشف شده، به شرح موارد زیر خواهد بود.
- مصرفی برخی داروهای شیمیایی یا شیمی درمانی باعث بروز این دردها خواهند شد.
- بعضی از بیماری ها مثل سرطان، دیابت مزمن، ام اس و میلوم مولتیپل باعث بروز نوروپاتیک می شوند. البته در همه بیماران این مورد دیده نمی شود و بستگی به شرایط بدن و سیستم ایمنی هر فرد دارد.
- برخی سندرم ها مانند سندرم تونل کارپال باعث دردهای نوروپاتیکی در قسمت مچ دست تا گردن می شوند. در این وضعیت بیمار نیاز به مسکن هایی چون حب جدوار پیدا می کند تا درد بدن خود را کم کند.
- بیمارانی که دچار زونا حاد شده اند، پس از گذراندن طول درمان بیماری، دردهای عصبی سمت راست بدن یا دیگر نقاط را تجربه می کنند.
- اعتیاد به الکل یا سایر مواد مخدر که باعث آسیب به اعصاب می شوند.
- ضربه به نخاع و سیستم عصبی
- اختلالاتی که منجر به کاهش خون رسانی بر بافت های عضلات بدن می شوند.
- تومورهایی که بافت عصبی را نشانه می گیرند.
- کمبود ویتامین B12
- مشکلات ستون فقرات یا مشکلات تیروئیدی
علائم دردهای عصبی بدن
با بروز و مشاهده علائم دردهای عصبی بدن حتما به پزشک متخصص جهت درمان مراجعه کنید. علائم این بیماری شامل احساس بی حسی، گزگز شدن یا سوزن سوزن شدن بدن می باشد. احساس بی حسی یا در اصطلاح به خواب رفتن اندام های بدن، باعث از بین رفتن تعادل و ضعف در عضلات بدن خواهد شد. بیماران نوروپاتیکی معمولا با کوچک ترین لمس شدگی احساس درد شدیدی خواهند داشت؛ چراکه عصب های بدنشان نسبت به هر محرکی، بسیار حساس شده است. در این شرایط، بیمار حتی با لمس های ساده مانند شانه کشیدن موها، درد زیادی را تجربه می کنند. همچنین، گاهی اوقات علائم این بیماری با احساس درد در ناحیه صورت، خارش یا دردهای ناگهانی بی علت در سایر اجزای بدن بروز پیدا کرده و زندگی عادی فرد را با اختلال رو به رو می کند. در نهایت، مشکلات خواب، مشکلات عاطفی از علائم دردهای عصبی عضلانی می باشد.
انواع دردهای عصبی در نقاط مختلف بدن
دردهای عصبی یا نوروپاتی انواع متفاوتی خواهند داشت که هر یک بر قسمتی از بدن تاثیر می گذارند. به عنوان مثال گاهی اوقات عامل ایجاد نوروپاتیک، فشرده شدن عصب ها توسط بافت بدن می باشد. یا در شرایط دیگر، در اثر کمبود ویتامین و آسیب های عصبی احتمال درد نوروپاتیکی پارستزی وجود دارد. در ادامه انواع دردهای عصبی در نقاط مختلف بدن را بررسی خواهیم کرد.
نوروپاتیک کانونی
نوروپاتیک کانونی به نوعی دردهای عصبی بدن گفته می شود که، ناحیه خاصی را مورد هدف دارند. این نوع درد علائمی چون: بدن درد عصبی، ضعف عضلات و احساس بی حسی در اندام خاص خواهد داشت.
نوروپاتیک جمجمه
نوروپاتیک جمجمه بر عصب های ناحیه، چشم، گوش، صورت یا حتی پوست سر تاثیر مستقیم می گذارد. در این وضعیت بیمار علائمی مانند: دوبینی، ضعف در دید، کاهش شنوایی، مشکلات بلع غذا یا مشکلات گفتاری را تجربه می کند.
نوروپاتیک محیطی
نوروپاتیک محیطی رایج ترین مدل دردهای عصبی ناگهانی می باشد. علائم این بیماری شامل مواردی چون: احساس بی حسی، گزگز شدن دست یا پا، احساس سوزش در دست یا پا و ضعیف شدن عضلات می باشد. این بیماران معمولا با مشکلات عدم حفظ تعادل، مشکلات راه رفتن و عدم هماهنگی دست و پنجه نرم می کنند.
نوروپاتیک اتونومیک
نوروپاتیک اتونومیک معمولا بر اعصاب غیر ارادی بدن مانند: ضربان قلب، فشار خون، دما یا تعریق بدن و عملکرد هضم تاثیر می گذارند. این بیماران علائم ناتوانی جنسی، پوست خشک، مشکلات قلبی، مشکلات قند خون و یبوست خواهند داشت.
نوروپاتیک پروگزیمال
نوروپاتیک پروگزیمال بر اعصاب نزدیک پایین تنه تاثیر مستقیم می گذارند. این بیماران دردهایی در قسمت لگن، ران یا پا تجربه می کنند و هنگام نشستن، برخاستن و بالا یا پایین رفتن پله احساس ضعف می کنند. گاهی اوقات پروگزیمال تاثیر در دردهای عصبی در ناحیه شانه نیز خواهد گذاشت.
درمان دردهای عصبی و عضلانی
درمان دردهای عصبی و عضلانی به دو نوع اصلی روحی و جسمی تقسیم بندی می شوند. دکتر مغز و اعصاب یا روانشناسان توانایی کاهش این دردها را خواهند داشت. پس درصورت بروز علائم دردهای نوروپاتیکی حتما به پزشک مربوطه مراجعه نمایید. در ادامه معمول ترین روش های درمانی دردهای عصبی بدن را بررسی خواهیم کرد.
-
دارو گیاهی و شیمیایی برای درمان دردهای عصبی
نحوه درمان با دارو خود شامل دو نوع درمان دردهای عصبی با دارو گیاهی و دارو شیمیایی می باشد. پزشک در این مرحله سعی دارد تا با داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج، ضد درد و ... بیمار را درمان کند.
- دارو گیاهی: داروهای گیاهی ضد درد یا مسکن با حداقل ترین عوارض در بدن، مورد استفاده برای درمان دردهای عصبی عضلانی قرار می گیرد. این داروها عموما آرامبخش هستند و اثرات درد را به طور چشمگیر کاهش می دهند. قرص سورنجان یکی از داروهای گیاهی است که به منظور درمان بیماری های التهابی، روماتیسم و مشکلات مفاصل تجویز می شود و اثر کاهنده درد، دارد. گیاهان دارویی دیگری نیز وجود دارند که در روند درمان و کاهش دردهای نوروپاتی تاثیر مثبتی خواهند گذاشت.
- دارو شیمیایی: به تشخیص برخی پزشکان، داروهای شیمیایی ضد درد برای این بیماران تجویز می شود. عموما در مراحل اولیه بیماران قرص هایی مانند: ناپروکسنو ایبوپروفن را استفاده می کنند ولی همچنان اثرات درد عضلانی را احساس می کنند. به همین علت پزشکان داروهای دیگر چون: دولوکستین، پرگابالین، گاباپنتین، آمی تریپتیلین را در دوزهای پایین مورد استفاده قرار می دهند.
-
انسداد عصب
با تزریق آمپول های بی حسی، انسداد عصب اتفاق می افتد. این درمان موقتی است و در شرایطی کاربرد دارد که شدت احساس درد در فرد بالا باشد. از این روش در کم کردن دردهای عصبی سمت راست بدن، پشت دست، پشت پا کمک گرفته می شود.
-
درمان روانی
یکی از عوامل اصلی دردهای عصبی، روان ناآرام است. روانشناسان با درمان روانی و جلسات مشاورات سعی بر بهبود شرایط بیمار دارند. در این مسیر درمانی ممکن است از داروهای گیاهی چون قرص کورکومین و روش های درمانی خاصی مانند نوروفیدبک و تحریک الکتریکی کمک بگیرند.