در طب سنتی مجموعه اعمال و کارهایی که برای درمان از طریق دست ها صورت میگیرد به اعمال یداوی معروف هستند. در واقع متخصص با کمک دست های خود و استفاده از روش های خاصی به درمان بیماری ها میپردازد که انواعی متفاوت دارد و با شیوه های خاصی صورت میگیرد. مثلا فصد، زالو درمانی، حجامت، بادکش و ماساژ از جمله اعمال یداوی هستند.
انواع اعمال یداوی
در کل اعمال یداوی سه نوع دارند. اول اعمالی که مربوط رگ و وریدهای بدن است مانند فصد. دوم اعمالی که مربوط به گوشت و ماهیچه ی بدن است مانند حجامت و زالو درمانی. سوم اعمالی مربوط به استخوان های بدن است مانند ماساژ و جا انداختن استخوان ها.
اعمال یداوی، کارهای بسیار ماهرانه و حساسی هستند که فرد بعد از یادگیری نقاط خاص بدن و پیدا کردن دانش این علوم، باید به کسب مهارت و تجربه در این زمینه بپردازد تا بتواند به خوبی آن ها را انجام دهد و به مداوا بپردازد.
اعمال یداوی چیست؟
اعمال یداوی اصطلاحی رایج در طب سنتی است که به مجموعهای از روشهای درمانی که با دست انجام میشوند گفته میشود. در این نوع از درمان، پزشک متخصص با استفاده از دستان خود و انجام حرکات مختلف، بیماریهای خاصی که در بدن یک فرد وجود دارند را درمان میکند. زالودرمانی، ماساژدرمانی، بادکش درمانی، فصد و حجامت از جمله انواع اعمال یداوی به شمار میآیند.
اعمال یداوی یک کار ساده نیست که همه افراد بتوانند از پس آن بربیایند. این روش درمانی به مهارتهای زیادی نیاز دارد که فرد با توسل به این مهارتها میتواند نقاطی از بدن را که به درمان نیاز دارند را یافته و بیماری یک فرد را درمان کند. جهت آشنایی بیشتر با اعمال یداوی با ما همراه باشید.
انواع اعمال یداوی
به طور کلی اعمال یداوی را به سه دسته مختلف تقسیم میکنند:
دسته اول: اعمال یداوی مربوط به رگهای بدن
اولین نوع از اعمال یداوی، فرآیندهایی است که منجر به پاکسازی بدن از طریق خون میشود. در این روش درمانی، با استفاده از تیغ و ابزارهای برنده بدن فرد بیمار را برش میدهند و راه خروج خون از رگها را باز میکنند. سپس داروهایی به بیمار داده میشود که باید در اسرع وقت آنها را مصرف کند تا بیماریاش بهبود یابد. به اعمال یداوی رگهای بدن، فصد گفته میشود. فصد انواع مختلفی دارد؛ فصد کامل، فصد منقطع، فصد خفیف و فصد سوزنی این انواع را تشکیل میدهند که میزان خروج خون از بدن در هر کدام از آنها متفاوت است.
دسته دوم: اعمال یداوی گوشت و ماهیچه بدن
طب سنتی همواره روشهای متعددی را برای درمان ماهیچهها و کاهش درد آنها ارائه میکند. امروزه اعمال یداوی گوشت و ماهیچه را به انواع مختلفی تقسیم میکنند که در ادامه به آنها اشاره شده است:
حجامت
یکی از بهترین روشهای اعمال یداوی، حجامت است. در این روش درمانی با استفاده از یک سری تکنیکهای دستی، تمامی خون اضافی آلوده بدن در یک نقطه جمع شده و سپس خارج میشوند. برای انجام حجامت ابتدا یک لیوان بر روی بدن فرد بیمار قرار میگیرد. مکشی که در این لیوان به وجود آمده است، خون اضافی را در یک نقطه جمع کرده و آن نقطه را برآمده میکند.
سپس پزشک معالج با ایجاد چند خراش بر روی پوست، خون را از بدن خارج مینماید. حجامت هم برای زنان و هم برای مردان در هر سن و سالی مناسب است. این روش درمانی غلظت خون را کاهش میدهد، فشار خون را پایین میآورد، گردش خون در بدن را افزایش میدهد و گرفتگی عضلات را نیز از بین میبرد. پس حجامت همان روشی است که خیلی از ماها مدت زیادی است به دنبال آن هستیم. روشی درمانی و کم هزینه!
انواع حجامت چیست؟
لازم به ذکر است که حجامت به طور کلی به دو روش انجام میشود. حجامت خشک و حجامت تر. در حجامت خشک که همان بادکش درمانی است، از شخص بیمار خونگیری به عمل نمیآید اما در حجامت تر خون از بدن خارج میشود. حجامت تر خود انواع مختلفی دارد که به آنها میپردازیم:
حجامت عام: این نوع از حجامت برای بیرون کشیدن خون از کتف مناسب است. با استفاده از این نوع از حجامت که اغلب در فصول گرم سال انجام میشود، سیستم ایمنی بدن تقویت شده و گلبولهای سفید موجود در بدن بازسازی میشوند. علاوه بر این، از بین رفتن چربیهای موجود در خون، کاهش اگزما و التهابات پوستی و برطرف کردن گرفتگیهای موجود در خون از جمله مهمترین مزایایی هستند که این نوع از درمان به همراه دارد.
حجامت سر: نوع دیگری از حجامت تر، حجامت سر است که در آن لیوانهای مکش بر روی سر قرار میگیرند. این نوع از حجامت را بیشتر برای کاهش وسواس و افسردگی مورد استفاده قرار میدهند. علاوه بر این، برای افرادی که دوست دارند پوست روشنتری داشته باشند حجامت سر توصیه میشود.
حجامت پشت گوش و ناحیه گیجگاهی: برای درمان سر گیجهها و نارساییهای عصبی از حجامت گوش و گیجگاهی استفاده میشود. این نوع از حجامت حساسیت زیادی دارد، پس باید توسط افرادی انجام شود که مهارت زیادی در زمینه انجام حجامت دارند. برای از بین بردن آب مروارید و تاری چشم، برای کاهش بیماریهای کلیوی و کبدی و همچنین برای درمان فشار خون بالا میتوان از این نوع از حجامتها بهره برد.
حجامت گودی کمر: آن دسته از افرادی که از عوارض یائسگی رنج میبرند یا دردهای شدیدی را در کمر خود حس میکنند، میتوانند از حجامت کمر استفاده کنند. در این نوع از حجامت، لیوانها بر روی گودی کمر قرار میگیرند و خون آلوده را از بدن خارج میکنند. با خروج خون آلوده از بدن، دردهای مفصلی هم آرام میگیرند.
زالو درمانی
یکی دیگر از روشهای درمانی برای از بین بردن درد و گرفتگی عضلات، زالو درمانی است که مزایای دیگری هم دارد. در این روش به کمک زالو تمامی خون آلودهای که در بدن وجود دارد، خارج میشود و بدن شادابی و سلامتی خود را به دست میآورد. در واقع هدف از به کار گرفتن زالو درمانی بهبود گردش خون در بدن است.
کاهش مشکلات پوستی در بدن، از بین بردن رگهای واریسی، کاهش فشار خون، بهبود گردش خون در بدن و از بین بردن بیماریهای قلبی و عروقی و کاهش دردهای ناشی از آرتروز از جمله مهمترین مزایایی هستند که زالو درمانی دارد. برای انجام این روش درمانی شما به ۲۵ الی ۴۰ دقیقه زمان نیاز دارید. بیشتر اوقات افرادی که به دیابت مبتلا هستند و یا افرادی که بیماریهای قلبی و واریسی دارند، از این روش اعمال یداوی استفاده میکنند.
دسته سوم: اعمال یداوی مخصوص استخوانهای بدن
حتما تاکنون برای شما هم پیش آمده که دردی را در استخوانهای خود حس کردهاید. خیلی از افراد پس از مواجهه با چنین دردهایی به پزشک مراجعه میکنند اما متاسفانه داروهای درمانی که از سوی پزشک تجویز میشود، اغلب توانایی مقابله با دردهای شدید مفصلی را ندارند. به نظر شما در این مواقع چه باید کرد؟ طب سنتی برای از بین بردن دردهای مفصلی و جا انداختن استخوانها نیز چارهای اندیشیده است. ماساژ درمانی و جا انداختن استخوانها که در اعمال یداوی رایج هستند، از جمله روشهای درمانی برای از بین بردن درد یا اختلالات معضلی به شمار میآیند:
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی شامل روشها و تکنیکهایی برای فشار آوردن به عضلات است که با هدف افزایش سلامت بدن انجام میشود. این روش درمانی با اثر گذاری بر روی استخوانها و غضروفهای بدن، هر گونه اختلال در این قسمتها را از بین میبرد. تسکین دردهای کمر، بهبود گردش خون در بدن، کاهش افسردگی و تسکین دردهای مزمن در نواحی مختلف بدن از جمله مهمترین فوایدی هستند که ماساژ درمانی به همراه دارد.
روشهای انجام ماساژ درمانی
به طور کلی پنج شیوه اصلی وجود دارند که ماساژ درمانی بر حول آنها میچرخد. شیوههایی مثل مالش، کوبش، لرزش، مشت و مال دادن از مهمترین شیوههای ماساژ درمانی هستند:
کوبش: در کوبش فرد پزشک به بدن بیمار ضربههایی وارد میکند که این ضربهها آرام بخش هستند. کوبش باعث بهبود جریان خون در بدن شده و سیستم عصبی بدن را آرام میکند. قسمتهایی مثل کف هر دو دست، مفاصل انگشتها، سر انگشت دست و سر انگشت شصت در کوبش ضربه میبینند.
لرزش: در لرزش پزشک سعی میکند بدن بیمار را سریعا حرکت دهد و فشار را به بدن وی تحمیل کند. در این روش دست ماساژ دهنده مدام در حال حرکت بر روی اعضای مختلف بدن است. گاهی اوقات ممکن است لرزش به کمک ماشینهای الکتریکی انجام شود که در این صورت تاثیر گذاری بیشتری هم خواهد داشت. امروزه از لرزش در جهت درمان التهابات اعصاب و تقویت اعصاب استفاده میکنند.
مالش: در روش مالش در طب سنتی، دستان پزشک به صورت دوار بر روی بدن بیمار حرکت میکند و مفاصل بدن را لمس میکند. این روش به حذف مواد زائد بدن و بهبود فعالیتهای سلولی کمک زیادی میکند.
پتریساژ: فرآیند مشت و مال دادن بدن یا پتریساژ، فرآیندی چرخی است که به آرامی انجام میشود. فرد ماساژ دهنده در این روش باید توانایی زیادی در اعمال فشار به بدن بیمار داشته باشد. این روش درمانی باعث میشود که ماهیچهها تقویت پیدا کنند، احتقان رودهها از بین برود و تنفس سلولی بهتر انجام شود.
جا انداختن استخوان
جالب است بدانید که اعمال یداوی در جا انداختن استخوانهای در رفته هم مؤثر است. در این روش درمانی فرد بیمار بدون این که هزینههای کلام جراحی استخوانها را بپردازد، با چند تکنیک ساده میتواند سلامت خود را به دست بیاورد. البته توجه داشته باشید که برای جا انداختن استخوانها باید از پزشکانی کمک بگیرید که در این زمینه تبحر زیادی دارند.
جا انداختن استخوان چگونه انجام میشود؟
در این روش درمانی پزشک ابتدا قسمتی که دچار شکستگی شده است را ورز میدهد و سپس آن را میکشد. با انجام این فرآیند، قطعات شکسته شده از هم دور میشوند. پس از دور کردن قطعات شکسته شده، مانورهایی بر روی استخوانها انجام میشود که سبب منقبض شدن آنها میشود. پزشک باید طوری به استخوانها فشار بیاورد که عضلات منقبض شده از هم دور شوند و استخوان مسیر خود را پیدا کند. در غیر این صورت شکستگی درمان نخواهد شد.
فواید اعمال یداوی
استفاده از دست برای درمان بیماریهای مختلف بدن به خصوص دردهای مفصلی کاربردیتر از استفاده از داروهای درمانی است. فرق اعمال یداوی با درمانهای دارویی این است که با مصرف دارو مدت زمان زیادی طول میکشد که بدن سلامت خود را به دست بیاورد اما با درمانهای طب سنتی سریعا بدن سلامت خود را باز مییابد. از جمله فوایدی که اعمال یداوی به همراه دارد، عبارتند از:
- کاهش دردهای استخوانی مثل آرتروز و روماتیسم
- کاهش دردهای عضلانی
- بهبود گردش خون در بدن
- کاهش بیماریهای قلبی و عروقی
- کاهش التهاب و کاهش فشار خون
- پاک کردن بدن از خون اضافی و آلوده
- افزایش انعطاف پذیری بدن
- کاهش بیماریهای عصبی و ذهنی
- کاهش و درمان افسردگی