تلخی دهان و راه های درمان خانگی آن
کبد نقش مهمی در سلامت بدن و عملکرد آن دارد و زمانی که عملکرد کبد درست نباشد بدن مقدار زیادی آمونیاک تولید میکند . افزایش آمونیاک در بدن باعث به وجود آمدن احساس تلخی در دهان میشود. بیشتر افراد اغلب احساس تلخی در دهان را تجربه کردهاند که این احساس بسیار آزاردهنده و ناخوشایند است.
در اکثر مواقع تغییر در مزه دهان میتواند نتیجه واکنشهایی باشد که در بدن ما شکل میگیرد که در این مواقع باید سبک زندگی و تغذیه خود را عوض کنیم. برای آشنایی بیشتر با علت تلخی دهان و راههای درمان آن با ما در این مقاله همراه باشید.
تلخی دهان چیست؟
تلخی دهان یا در اصطلاح پزشکی Dysgeusia برای تغییرات در مزه دهان نام گذاری شده است. پرزهای موجود بر روی زبان وظیفه دریافت و انتقال مزهها را برعهده دارند. آنها با حفظ سلولهای چشایی و افزایش این سلولها در سطح زبان به ما کمک میکنند تا بهتر مزه غذاها را احساس کنیم. هنگامی که غذا یا نوشیدنی را مزه میکنید پرزهای موجود در زبان فعال میشوند و در غیر این صورت غیرفعال هستند.
پرزهای روی زبان در شب به علت اینکه دهان حرکتی ندارد و مواد غذایی مصرف نمیکند غیر فعال میشوند به همین علت در اوایل صبح احساس تلخی در دهان بوجود میآید. گاهی اوقات هم با تغییر واکنشها در بدن نسبت به یکدیگر بوی بد و مزه تلخ دهان ایجاد میشود که با خوردن آب و سایر مواد غذایی از بین نمیرود.
علت تلخی دهان مردان و زنان
در بیشتر مواقع در ساعات اولیه صبح و یا عصر مزه دهان افراد تلخ میشود. تلخی دهان میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه به برخی از این عوامل میپردازیم.
خشکی دهان
وظیفه بزاق دهان، حفظ و رطوبت رساندن به دهان است. اگر بزاق دهان کار خود را به درستی انجام ندهد باعث خشکی دهان و در نتیجه بوی بد و مزه تلخی دهان میشود. رطوبت دهان از رشد باکتریها جلوگیری میکند و بلعکس خشکی دهان باعث رشد باکتریها در دهان میشود.
افرادی که از داروهای خاص استفاده و یا مشروبات الکلی و دخانیات مصرف می کنند دچار خشکی دهان میشوند. یکی دیگر از عوامل خشکی دهان گرفتگی بینی است. چرا که در صورت گرفتگی بینی باید دائماً از دهان نفس بکشید که این خود باعث خشک شدن دهان میشود.
عفونتهای تنفسی
عفونتهای تنفسی شامل سینوزیت، عفونت لوزهها، خونریزی لثه و... است. این عفونت ها باعث ایجاد بوی بد و تلخی دهان و رشد سریع میکروبها میشوند.
مشکلات معده
هنگام خوابیدن ممکن است مقداری از غذای خورده شده از معده به گلو و مری بازگردانده شود که به این عمل رفلاکس معده نیز میگویند. در این زمان میزان ترشح اسید معده از حالت طبیعی بیشتر است و این عمل باعث تلخی دهان میشود. علاوه بر این رفلاکس معده به علت خاصیت اسیدی باعث پوسیدگی و آسیب رساندن به دندان میشود.
بارداری در بانوان
به علت مصرف داروها و مکملهای حاوی ویتامین و تغییرات هورمونی ایجاد شده بانوان در سه ماهه نخست بارداری، مخصوصاً در ساعات اولیه صبح خانمها اکثر با تلخی دهان همراه هستند که این تلخی دهان بیشتر مسیر فلزی مانند دارد. به همین علت در دوران بارداری خانم ها اغلب به مزهها حساسیت پیدا میکنند.
استرس
استرس یکی از مهمترین عوامل بروز تمام بیماریها محسوب میشود و نوعی اختلال در روح و روان انسان است. استرس بیش از حد در طول شبانه روز باعث به وجود آمدن صدمات جبران ناپذیری برای فرد میشود. یکی از علت های خشکی و تلخی دهان در افراد استرس بیش از حد است. در اغلب اوقات پزشکان برا افرادی که استرس بیش از حد دارند دارو تجویز میکنند.
معرفی محصول: قرص کاهش استرس
کبد سالم
عملکرد درست کبد در بدن نقش مهمی دارد و زمانی که کبد نتواند در بدن عملکردی درستی داشته باشد دچار اختلال میشود. این اختلال مقدار زیادی آمونیاک در بدن تولید می کند. آمونیاک یک ماده سمی است که پس از تولید به اوره تبدیل شده و توسط کبد از طریق ادرار خارج میشود. عملکرد نادرست کبد باعث افزایش سطح آمونیاک در بدن و اختلال در دستگاه گوارش است. این عمل باعث بوی بد و تلخی دهان می شود.
معرفی محصول: پاکسازی کبد
درمان تلخی دهان
روشهای مختلف درمانی برای تلخی دهان وجود دارد. در این قسمت به چند مورد از روشهای درمان تلخی دهان میپردازیم.
درمان تلخی دهان با بهداشت دهان و دندان
تمیزی دهان و دندان نقش مهمی برای رفع بوی بد دهان دارد. در بعضی مواقع تجمع باکتریها در اطراف لثه و دندانها باعث عفونت در دهان میشود. لازم است در زمان بروز تلخی دهان، دندان های خود را مسواک و نخ دندان استفاده کنید و از تمیزی دندان های خود مطمئن شوید.
علاوه بر تمیزی دندان باید به تمیزی دهان هم دقت داشته باشید و میتوانید از دهانشویه برای تمیزی دهان خود استفاده کنید . بهداشت دهان و دندان میتواند از بروز عفونت های دهان و لثه و خونریزی لثه جلوگیری کند.
غرغره کردن آب و نمک به همراه زاج سفید
میتوانید از نمک و زاج سفید به عنوان یک ضد عفونی کننده برای دهان خود استفاده کنید. هنگامی که دهان شما دچار عفونت های قارچی می شود. با استفاده از آب و نمک و زاج سفید محلول مناسبی را درست کنید تا محیط نا مساعدی را برای تولید قارچ و باکتری در دهان ایجاد کند.
برای این کار یک قاشق چایخوری نمک را با نصف قاشق چای خوری زاج سفید را با هم مخلوط کنید و سپس آن را در ۲۵۰ میلی لیتر آب جوشیده سرد شده حل کنید. حالا با محلول به دست آمده دهان و دندان خود را بشویید و غرغره کنید.
استفاده از جوش شیرین برای از بین بردن تلخی دهان
یکی از روشهای ساده و سنتی برای از بین بردن تلخی دهان و شستن دندانها استفاده از جوش شیرین است. جوش شیرین به علت خاصیت قلیایی خود محیط ناامنی را برای رشد باکتریها و قارچها در دهان ایجاد میکند.
نصف قاشق جوش شیرین را بر روی مسواک خود قرار داده و سپس دندانهای خود را بشویید. همچنین میتوانید با استفاده از جوش شیرین و آب جوشیده سرد شده دهانشویه درست کنید و دهان خود را با آن شستشو دهید.
رفع تلخی دهان با مواد گیاهی
میتوانید با استفاده از بعضی گیاهان و مواد گیاهی طعم دهان خود را به راحتی عوض کنید. در طب سنتی گیاهان زیادی وجود دارند که میتوانند به از بین بردن تلخی دهان کمک شایانی کنند. برای مثال جویدن تخم گشنیز یک راه سریع برای از بین بردن تلخی دهان است. همچنین جویدن چوب دارچین هم باعث تقویت دندان و لثه میشود و برای مشکلات دهانی و تلخی دهان یک گزینه عالی است.
همانطور که گفته شد رطوبت دهان باعث میشود که حالت چسبندگی و خشکی برای دهان ایجاد شود. برای افزایش رطوبت بدن میتوانید از خاکشیر استفاده کنید و علاوه بر خاکشیر عرق کاسنی و شاهتره رطوبت بدن و دهان را تامین میکند و برای کبد نیز بسیار مفید است.
قرص نعنا و رفع تلخی دهان
استفاده از قرص نعناع علاوه بر رفع تلخی دهان برای درمان و مشکلاتی مانند سردی معده و رفلاکس معده نیز بسیار مفید است. در اغلب مواقع تلخی دهان به علت سردی معده و رفلاکس معده ایجاد میشود.
میتوانید با استفاده از مصرف قرص نعنا میزان سردی معده خود را به تعادل برسانید و سوزش آن را برطرف کنید. این قرص به علت خنکی و بوی خوب طعم تلخ دهان را در کمترین زمان از بین میبرد.
از دیدگاه سنتی تلخی دهان نشانه چیست
در طب سنتی کبد در جایگاه مهمی قرار دارد و منشا بسیاری از بیماریها محسوب میشود. کبد مانند قلب و مغز یکی از اعضای مهم بدن به شمار میرود. زمانی که عملکرد کبد درست نباشد این عضو در بدن شروع به ترشح مادهای به نام آمونیاک میکند و با افزایش ترشح آمونیاک در داخل کبد این مواد رسوب کرده و مشکلات جدی برای افراد به وجود میآورد.
کبد چرب از دیگر موارد تلخی دهان در طب سنتی است. تلخی دهان در طب سنتی یکی از عارضههای بسیار مهم و جدی در بیمارانی است که به غلبه صفرا مبتلا هستند. از عوارض دیگر این بیماری میتوان به تغییر در خلق و خو، عصبانیت، رفلاکس معده، بوی بد دهان و سردرد های دائمی اشاره کرد.
برای درمان باید از خوردن غذاهای پرچرب و فستفودی پرهیز کنید و با پیاده روی، ورزش، خوردن آب تمیز کافی، غذای سالم و کم حجم، نوشیدن شربت خاکشیر و استفاده از عرقیات گیاهی مانند کاسنی و شاهتره تلخی دهان و غلبه صفرا را درمان کنید.
تلخی دهان یک اختلال رایج و بی خطر است که با روش های ساده و درمانهای خانگی میتوان این اختلال را درمان کرد. تلخی دهان دلایل مختلف زیادی دارد که هر کدام میتواند نشاندهنده مشکلاتی در بدن افراد باشد.
یکی از دلایل رایج تلخی دهان رفلاکس معده است که برای درمان آن باید به متخصص گوارش مراجعه کنید. تلخی دهان در اوایل صبح به علت تجمع باکتری در دهان و لثه رخ میدهد که میتوانید با استفاده از مسواک و دهانشویه آن را برطرف کرد.
معرفی محصول: تقویت معده
از دیگر راه های از بین بردن بو و مزه تلخی دهان بهداشت دهان و دندان، رژیم غذایی سالم و نوشیدن آب زیاد است. همچنین میتوانید با استفاده از گیاهانی که قبلا گفته شده است مزه تلخی دهان خود را از بین ببرید.
ولی گاهی افراد بر اثر عفونت لثه و دهان دچار این عارضه میشوند که برای درمان باید آنتی بیوتیک مصرف کنند. توصیه میکنیم برای تشخیص علت تلخی و بوی بد دهان به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید.