نارسایی کلیه چیست؟ علل و راه های درمان آن
نارسایی کلیه وضعیتی است که در آن یک یا هر دو کلیه 85 الی 90 درصد از کارایی خود را از دست داده و به درستی عمل نمیکنند. علل متنوعی را میتوان برای بروز این مشکل ذکر کرد که از جمله آنها میتوان به دیابت و فشار خون بالا اشاره کرد.
علائم نارسایی کلیه شامل خستگی، تهوع و استفراغ، تورم، تغییر در تعداد دفعات دفع ادرار است. درمانهای زیادی برای بهبود عملکرد کلیهها وجود دارند که از جمله آنها میتوان به دیالیز یا پیوند کلیه اشاره کرد که با انجام این درمانها فرد میتواند زندگی فعالی داشته و به زندگی عادی خود ادامه دهد. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به طور دقیق به بررسی علل و راههای درمان نارسایی کلیه بپردازیم.
علائم نارسایی کلیه چیست؟
در ابتدا بهتر است بدانید که علائم نارسایی کلیه ممکن است آنقدر آهسته شروع شود که شما در مراحل ابتدایی بیماری متوجه آن نشوید، پس بهتر است در صورت مشاهده کوچکترین علامت حتما با مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای لازم در مراحل اولیه آن را شناسایی و به درمان بپردازید. از جمله وظایف کلیههای سالم اینست که از تجمع مواد زائد و مایعات اضافی در بدن جلوگیری کرده و به تعدیل میزان نمک و مواد معدنی موجود در خون مانند کلسیم، فسفر، سدیم و پتاسیم کمک میکنند.
یکی دیگر از وظایف کلیهها ترشح هورمونهایی است که به کنترل فشار خون، ساخت گلبولهای قرمز و قوی نگه داشتن استخوانها کمک میکنند. وقتی فردی دچار نارسایی کلیه میشود تعادل بدن به هم ریخته و در کنار عدم کارکرد صحیح کلیهها سایر مشکلات سلامتی چون تورم در پاها، خارش پوست، احساس خستگی در طول روز، کاهش وزن، مشکل معده، دفع ادرار کم، سفتی و یا وجود مایع در مفاصل، مشکلات حافظه و ... نیز در این افراد بروز میکند.
دقت داشته باشید که در صورت پیروی از برنامه درمانی مناسب میتوانید از بروز بسیاری از علائم ذکر شده پیشگیری کرده و با انجام درمانهای منظم دیالیز یا پیوند کلیه، داشتن برنامه غذایی خاص، داشتن فعالیت بدنی و مصرف برخی داروها وضعیت زندگی و مشکل نارسایی کلیه خود را تا حدود زیادی بهبود بخشیده و یا تعدیل کنید.
معرفی محصولات مقوی کلیه: کپسول آشواگاندا طبیب سرا
علل بروز نارسایی کلیه چیست؟
از جمله شایعترین علل نارسایی کلیه میتوان دیابت و فشار خون بالا را نام برد. دیابت کنترل نشده میتواند منجر به افزایش سطح قند خون (هیپرگلیسمی) شود که در صورت بالا بودن مداوم قند خون کلیهها و حتی سایر اندامها آسیب میبینند.
فشار خون بالا نیز به این معنی است که خون به شدت از طریق رگهای خونی بدن حرکت میکند که با گذشت زمان و در صورت عدم درمان این بیماری، این فشار خون میتواند به بافت کلیه آسیب برساند. سایر علل و شرایطی که بر عملکرد کلیه تأثیر میگذارد و میتواند باعث بیماری مزمن کلیه شود عبارتند از:
گلومرولونفریت: این نوع بیماری کلیوی شامل آسیب به گلومرولها که واحدهای فیلتر داخل کلیه هستند میشود. بیماریهای گلومرولی بر چگونگی فیلتر کردن مواد زائد توسط کلیهها تأثیر گذاشته و نارسایی کلیه را باعث میشوند.
بیماری کلیه پلیکیستیک: این یک اختلال ژنتیکی است که فرد آن را از یکی از والدین خود به ارث میبرد و باعث میشود بسیاری از کیستهای پر از مایع در کلیههای فرد رشد کرده و عملکرد کلیهها را کاهش دهند.
انسداد مجاری ادراری: ناشی از وجود سنگ کلیه، بزرگ شدن پروستات یا سرطان.
عفونت مکرر کلیه (پیلونفریت).
نفروپاتی مرتبط با دیابت: که یک آسیب یا اختلال در یک یا چند عصب است که در اثر دیابت ایجاد میشود.
لوپوس و سایر بیماریهای سیستم ایمنی که باعث مشکلات کلیوی میشوند.
نارسایی حاد کلیه (Acute kidney failure) زمانی است که کلیهها به طور ناگهانی و در عرض چند ساعت یا چند روز توانایی عملکرد صحیح خود را از دست میدهند که این مشکل اغلب موقتی است. از جمله علل شایع بروز نارسایی حاد کلیه میتوان موارد زیر را نام برد:
- بیماریهای خود ایمنی کلیه
- عوارض ناشی از مصرف برخی داروهای خاص
- کم آبی شدید بدن
- انسداد مجاری ادراری
- بیماریهای سیستمیک درمان نشده، مانند بیماری قلبی یا بیماری کبد.
معرفی محصولات مقوی کلیه: خرید قرص تونیک مو
روشهای درمان نارسایی کلیه
بسته به علت بروز، زمان تشخیص بیماری و میزان مشکل راههای درمان متفاوتی برای حل مشکل نارسایی کلیه، تقویت کلیه و جلوگیری از پیشرفت آن وجود دارد. در صورتی که بیماری زودتر تشخیص داده شود یک پزشک از روشهای مختلف چون انجام مکرر آزمایش خون برای سنجش سطوح نمک و مواد معدنی بدن فرد و چک کردن منظم تغییرات فشار خون و تجویز داروهای لازم سلامتی فرد را کنترل کرده و سعی در حفظ عملکرد کلیهها تا زمانی که ممکن باشد خواهد داشت. ولی در کل دو درمان اصلی برای درمان نارسایی کلیه وجود دارد.
دیالیز
دیالیز به بدن کمک میکند تا خون را فیلتر کرده و نمک، پتاسیم، اسید اضافی و سایر مواد زائد و دفعی را از بدن خارج کند. دو نوع دیالیز وجود دارد:
همودیالیز ، در این روش یک کاتتر به یکی از عروق بازو، پا و یا گردن وصل میشود و خون توسط دستگاه کلیه مصنوعی به طور مرتب فیلتر میشود. اکثر مردم سه تا چهار روز در هفته و هر بار 3 الی 4 ساعت تحت درمان دیالیز به روش همودیالیز قرار میگیرند.
دیالیز صفاقی ، در این متد درمانی کیسهای با محلول دیالیز را به یک کاتتر در پوشش شکم متصل میکند در واقع این روش با استفاده از کاتتری که به طور موقت به شکم فرد وصل شده است انجام میگیرد. محلول از کیسه به داخل دیواره شکم جاری شده، مواد زائد، سدیم و پتاسیم و مایعات اضافی را جذب میکند و دوباره به کیسه تخلیه میشود. گاهی اوقات افراد و به ویژه کودکان میتوانند دیالیز صفاقی را در خانه انجام دهند.
پیوند کلیه
در روش پیوند کلیه نیز جراح یک کلیه سالم را با استفاده از روش پیوند در بدن فرد قرار میدهد که این کلیه میتواند از یک فردی که دچار مرگ مغزی شده و یا حتی از سوی یک شخص سالمی که ممکن است از اعضای خانواده فرد بیمار باشد گرفته شود که وظیفه یک کلیه سالم را در بدن شخص دریافت کننده انجام میدهند.
در انتخاب بهترین روش درمان نارسایی کلیه بایستی به عواملی چون سن بیمار، سبک زندگی وی، سایر مشکلات مربوط به سلامتی و وجود افرادی که در حین درمان به شخص کمک کنند توجه کرد.
معرفی محصولات تقویت کلیه: قیمت قرص تریبولوس
چگونه می توان با وجود مشکل نارسایی کلیه خوب زندگی کرد؟
شاید این سوال برای بسیاری از افراد با مشکل نارسایی کلیه پیش بیاید که آیا میتوان با وجود این بیماری از یک زندگی خوب نیز برخوردار بود یا نه؟ بله در صورتی که از اصول زیر پیروی کنید شما میتوانید همانند یک فرد عادی به زندگی خود ادامه دهید:
به برنامه درمانی خود پایبند باشید.
در هر ویزیت داروهای خود را با پزشک خود بررسی کنید و داروهای خود را طبق دستور و به موقع مصرف کنید. بسیاری از داروهایی گیاهی و طب سنتی نیز از سوی پزشکان طب سنتی تجویز میشوند که بسیار در بهبود وضعیت کلیهها موثر عمل میکنند. سایت طبیب سرا یکی از معتبرترین فروشگاههای ارائه دهنده محصولات طب سنتی است که شما عزیزان باخیالی راحت از کیفیت و قیمت محصولات میتوانید از این سایت خرید نمایید.
با یک متخصص تغذیه مشورت داشته باشید تا یک برنامه غذایی سالمی که هم شامل غذاهایی باشد که شما از خوردن آنها لذت میبرید و در عین حال به سلامتی شما نیز کمک کند برای شما تنظیم کند چرا که برنامه غذایی شما نقش مهمی در سلامتی شما دارد. هنگامی که دچار نارسایی کلیه هستید، آنچه میخورید و مینوشید ممکن است به شما کمک کند تعادل نمک، مواد معدنی و مایعات را در بدن خود حفظ کنید. مصرف سبزی های با برگ تیره، توت، سیب، ماهی چرب به شدت توصیه میشود.
فشار خون و قند خون خود را به طور مرتب چک کنید.
فعالیتهایی چون پیاده روی یا فعالیت بدنی دیگری را که دوست دارید انجام دهید.
از مصرف داروهای OTC یا بدون نیاز به نسخه پزشک تا حد امکان خودداری کرده و یا از عوارض آنها آگاه باشید.
روابط اجتماعی خود با دوستان و خانواده را حفظ کنید.
درمان با دیالیز یا پیوند به شما کمک میکند احساس بهتری داشته باشید و عمر طولانیتری داشته باشید، پس آنها را در اولویت قرار دهید.
نارسایی کلیه چه کسانی را بیشتر از سایرین تحت تاثیر قرار می دهد؟
نارسایی کلیه یک شبه اتفاق نمیافتد و بسیاری از افراد زمانی متوجه این اختلال و یا بیماری در بدن خود میشوند که یک یا هر دو کلیه شان از کار افتاده است، این بیماری میتواند هر کسی را تحت تاثیر قرار دهد. ولی متاسفانه برخی افراد دارای شرایط زیر در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به نارسایی کلیه هستند:
- افراد دیابتی
- افراد دارای فشار خون بالا
- افرادی که بیماری قلبی دارند.
- کسانی که سابقه خانوادگی بیماری کلیوی داشته باشند.
- افرادی که ساختار کلیه غیر طبیعی دارند.
- افراد بالای 60 سال
- کسانی که سابقه طولانی در مصرف مسکنها، از جمله محصولات بدون نسخه مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) داشته باشند.
معرفی محصولات: قیمت و خرید قرص بیوتی