خواص دارویی بی نظیر گیاه سنا در طب سنتی
سنا، گیاهی دارویی که در طب سنتی از گنجینه خواص آن برای درمان بسیاری از مشکلات بدن بهره میبرند.سنا از گیاهانی است که اکثرا در مناطق بیابانی به صورت وحشی میروید و بعضی از گونه های آن هم در مناطق معتدل رشد میکنند. گل و غلاف آن زرد رنگ هستند، برگ ها سبز تیره و به صورت جفت معمولا رو به روی هم رشد میکنند واین گیاه شامل درخچه و درخت است.
گیاه سنا
سنا بومی هند و آفریقا بوده و نوعی از آن در ایران در مناطق جنوبی و حوالی خلیج فارس کشت میشود البته ازبهترین نوع آن سنای مکی است که در مکه پرورش میابد. مزاج گیاه سنا گرم وخشک است و از برگ و غلاف و میوه ی آن برای درمان در طب سنتی بهره میبرند.معمول ترین استفاده ی سنا از قدیم برای مداوای یبوست بوده است در واقع به عنوان ملینی طبیعی برای روده ها استفاده میشده است همچنین آن را برای تقویت مو میشناختند. در ادامه ی مقاله شما را با انواع فواید این گیاه دارویی آشنا میکنیم.
خواص برگ سنا
با خواص سنا و برگ سنا برای انواع بیماری ها آشنا شوید:
درمان هموروئید یا بواسیر
قسمت انتهایی راست روده یا رکتوم و محل خروج مدفوع ممکن است به دلایل مختلف دچار تورم، زخم و گرفتگی شود و رگ های مقعد متورم و دردناک شود که منجر به بواسیر میشود و شخص احساس درد و ناراحتی میکند.گیاه سنا از جمله داروهایی به شمار میرود که میتواند به بواسیر کمک کند.سنا با حل کردن مشکل یبوست، فشار را روی مقعد کم میکند و سرعت عبور مدفوع از مقعد را افزایش میدهد و به این ترتیب تورم رگ ها کاهش میابد و اگر زخمی ایجاد شده باشد زخم راحت تر در مرحله ی بهبود قرار میگیرد همچنین با خاصیت ضد التهابی خفیفی هم که دارد درد و التهاب را کمتر میکند.
درمان یبوست با برگ سنا
گیاه سنا شامل ماده ای به نام سنوسید است که باعث تحریک و انقباضات روده ای میشود که در نتیجه یبوست برطرف میشود.در واقع ترکیب سنوسید اگر توسط باکتری های طبیعی روده بزرگ به ماده ای به اسم رایناتروز تبدیل شود روده تحریک میشود و انقباضات و حرکات روده ای افزایش میابد در نهایت به تخلیه ی مواد اضافی از روده ها کمک میشود و یبوست از بین میرود.حجم مدفوع و تعداد دفعات تخلیه ی روده با مصرف سنا افزایش میابد و به پاکسازی بدن کمک میشود.میتوانید برای یبوست از دمنوش برگ این گیاه استفاده کنید که اثرگذاری آن معمولا 12 ساعت بعد از استفاده است.البته در مصرف آن برای درمان یبوست حتما باید دقت داشت و به اندازه مصرف شود چون مصرف بیش از اندازه ی سنا هم عوارض جانبی برای بدن دارد.
ادرار آور بودن برگ سنا
این گیاه به دفع ادرار هم کمک میکند و ادرار را افزایش میدهد. با کمک به دفع بیشتر ادرار در واقع سم زدایی بدن هم بیشتر میشود و چربی و نمک و مواد زائد و اضافی با سرعت بیشتری دفع میشود و بدن پاکسازی میشود.
تقویت مو با برگ سنا
گیاه سنا یکی از گیاهان معروف که به عنوان داروی تقویت مو شناخته میشود. برای داشتن موهای پرپشت و سالم از پودر و اسانس گیاه سنا استفاده کنید.سنا ریشه ی مو را تقویت میکند و ساقه ی موی آسیب دیده را بهبود میبخشد و به موها درخشندگی هدیه میکند. سنا خاصیت ضد شوره دارد و همچنین پوست سر را هم تقویت میکند.برگ آن را پودر کنید با حنا خمیر کنید و مدتی روی سر بگذارید، ریزش مو را کم میکند و موها نرم میشود.همچنین موها درخشندگی و طراوت پیدا میکنند.میتوانید مقداری روغن زیتون هم به این ترکیب اضافه کنید.
خواص برگ سنا برای پوست
اگر سوختگی و قارچ پوستی دارید میتوانید از گیاه سنا برای بهبود کمک بگیرید.سنا با دارا بودن رزین و تانین در ترمیم و پاکسازی پوست کمک میکند و با خاصیت ضد باکتریایی خود میتواند از آکنه جلوگیری کند.مشکلات پوستی باعث پایین آمدن اعتماد بنفس شخص میشوند و ناراحتی هایی را برای شخص بوجود می آورند.
اگرچه دلایل متعددی از جمله بلوغ و استرس در آن ها دخیل است، فرد میتواند از گیاهان دارویی متعددی که در دل طبیعت وجود دارد برای آن ها بهره بگیرد.میتواند در ابتدا به صورت ریشه ای علت آن را پیدا کند و سپس متناسب با آن مشکل از گیاهان کمک بگیرد.گیاه سنا از جمله گیاهانی است که در برخی از این مشکلات تاثیر به سزایی دارد.
این گیاه میتواند پوست را ترمیم کند، قارچ را از بین ببرد، خارش و اگزما را کاهش دهد و برای لکه های قهوه ای هم مناسب است.میتوانید برگ آن را پودر کنید با مقداری آب به صورت بزنید و سپس بعد از 20 دقیقه بشویید.
برگ سنا برای قاعدگی
دم کرده و دمنوش گیاه سنا قاعده آور است و خانم هایی که قاعدگی آن ها به تاخیر افتاده است میتوانند از دمنوش آن برای باز شدن قاعدگی و رحم بهره مند شوند.برای به تاخیر افتادن پریود که عوارض ناراحت کننده ایی دارد میتوانید به مقاله ی گیاهان قاعده آور رجوع کنید و از آن ها بهره ببرید.بسیاری از گیاهان از جمله آویشن و زعفران بسیار برای قاعده آوری مفید و قوی هستند و رحم را گرم میکنند.ولی از قبل باید مطمئن شوید باردار نیستید و به آن ها حساسیت ندارید.
ضد انگل
بعضی افراد در داخل روده ی خود ممکن است انگل روده داشته باشند که برای آن ها ناراحتی ایجاد میکند و جذب مواد را کاهش میدهد گیاه سنا با ترکیبات خاص خود این انگل ها را نابود میکند و روده را به روند جذب طبیعی خود سوق میدهد.
برگ سنا برای لاغری
دمنوش یا چای گیاه سنا میتواند به کاهش وزن کمک کند گیاه سنا مواد اضافی و زائد را از بدن دفع میکند و بدن را پاکسازی میکند و چربی اضافه را هم دفع میکند در نتیجه در رژیم لاغری میتواند قرار بگیرد مثلا هفته ای دو بار از آن استفاده شود تا بدن پاکسازی شود. برای مصرف چای آن هم میتوان از عسل و لیمو در کنار آن استفاده کرد.
این دمنوش با اینکه به چربی سوزی، متابولیسم بدن، پاکسازی خون و بدن و کاهش وزن کمک میکند و میتواند در رژیم غدایی قرار بگیرد ولی حتما باید با پزشک طب سنتی مشورت شود و زمان مصرف، تعداد فنجان در روز و مقادیر مناسب آن برای تهیه اش حتما توسط پزشک کنترل شود زیرا اگر دقت نشود و رعایت نشود ممکن است عوارض جدی بر بدن فرد بگذارد. برای لاغری شما همچنین میتوانید از قرص لاغری اسلیم الف دارو استفاده کنید که در آن عصاره سنا به کار رفته است.
برگ سنا و گل محمدی
دو قاشق غذا خوری برگ سنا را با یک قاشق غذاخوری گل محمدی مخلوط کنید در یک و نیم لیوان آب داغ در قوری بریزید، اجازه دهید برای یک ربع دم بکشد سپس صاف کنید و میل کنید.این دمنوش میتواند برای لاغری و کاهش وزن، چربی سوزی، پاکسازی کبد و بهبود کبد چرب مفید باشد. البته برای دفعات مصرف حتما با پزشک مشورت کنید.
بهبود بوی بد دهان
از جوشانده ی برگ سنا میتوانید به عنوان دهانشویه طبیعی بهره ببرید و بوی بد دهان را کاهش دهید و برطرف کنید.
عوارض برگ سنا
توصیه میشود قبل از مصرف گیاه سنا حتما با پزشک مشورت شود.مصرف بیش از اندازه ی گیاه سنا باعث اسهال شدید و ادرار زیاد میشود که در نتیجه الکترولیت های بدن را به هم میزند و منجر به عوارض جدی میشود.در صورت مصرف بیشتر از دو هفته ی آن هم ممکن است باعث تنبلی روده شود.
مصرف آن برای بیماران قلبی و کسانی که داروهای رقیق کننده ی خون استفاده میکنند و همچنین کسانی که داروهای ضد التهابی میخورند ممنوع است.در دوران شیردهی و زایمان هم از مصرف آن باید خودداری کرد.حتی برای مصرف گیاه سنا برای هموروئید پزشک باید وضعیت بیمار را بررسی کند.
پس به طور کلی برای بهره بردن از گیاه سنا و خواص آن باید با پزشک مشورت کنید و مقدار و زمان مصرف آن را به طور دقیق انجام دهید.