مزاج صفراوی و درمان غلبه صفرا چیست؟
حتماً تا به حال در مورد اخلاط چهارگانه شنیدهاید؛ بلغم، سودا، دم و صفرا، اخلاط چهارگانهای هستند که اغلب افراد یکی از آنها را دارند. غذایی که میخوریم پس از هضم شدن تبدیل به یکی از این اخلاط خواهد شد. برای اینکه بتوانیم بدن سالمتری داشته باشیم، نیاز به دانستن نوع مزاج خود داریم. در این مقاله میخواهیم در مورد مزاج صفراوی صحبت کنیم.
تعریف مزاج صفراوی
صفرا یکی از اجزاء خون محسوب میشود. در واقع میتوان گفت سبکترین جزء خون و شبیه کف است. خلط صفرا دارای طبع گرم و خشک بوده و رنگی زرد و مزهای تلخ دارد. در واقع خلط صفرا را معادل آتش میدانند. تولید صفرا داخل کبد انجام گرفته و سپس وارد کیسه صفرا شده و در آن ذخیره میگردد. یکی از وظایف اصلی صفرا در بدن، تولید گرما و حرکت است. یکی از فواید صفرا در بدن این است که جریان خون را روانتر و راحتتر کرده و همچنین در هضم غذا بسیار مفید است.
همچنین صفرا به حرکت بهتر رودهها و ماهیچههای مقعد کمک کرده، در نتیجه برای درمان یبوست و دفع بهتر مفید است. یکی دیگر از فواید صفرا این است که مواد زائد را از بدن دفع کرده و همچنین موجب تحرک بیشتر در فرد میشود. اگر بخواهیم فواید صفرا را برشمریم، باید به موارد بسیار زیادی اشاره کنیم؛ مواردی نظیر جلوگیری از افزایش گلیسیرید، کلسترول، فشار خون و همچنین کنترل قند خون. افرادی که دارای مزاج صفراوی هستند، بدن لاغری داشته همچنین طبع آنها گرم است.
این افراد پوست خشک و زبری دارند و از نظر فعالیتهای بدنی بسیار فعال و پرتحرک هستند. تمایل این افراد بیشتر به سمت مزههای ترش و سرد است. صفراوی مزاجان معمولاً از نظر رفتاری تند بوده و واکنشهای سریعی از خود نشان میدهند. کمخوابی، زردی پوست، چشم و زبان و تندی ضربان قلب و نبض نیز از دیگر مواردی است که معمولاً در صفراوی مزاجان بسیار مشاهده میشود. افراد دارای مزاج صفراوی در زمستان حال بهتری دارند. اما در تابستان و هوای گرم احساس گرگرفتگی کرده و با خوردن غذاهای دارای طبع گرم، میانه خوبی ندارند.
برای درمان مشکلات صفرا میتوانید با شماره 09126867182 تماس بگیرید
افرادی که دارای طبع صفراوی هستند، معمولاً دارای موهای فر درشت و کلفت هستند. همچنین موهای این افراد معمولا به رنگ خرمایی یا مشکی است. رنگ پوست افراد صفراوی معمولاً زردگون یا گندمگون روشن است. همچنین پوست این افراد خشک است. به خصوص در قسمت دستها و صورت، خشکی بیشتری احساس میشود. این افراد از نظر اندامی نسبتاً باریک بوده و ساق پا و کمرشان تقریباً پهن است. افراد صفراوی دارای شکمی نسبتاً برجسته هستند.
رگهای افراد صفراوی معمولاً درشت و برجسته است. همچنین زیر ناخنهای این افراد به رنگ قرمز و زرد است. طبع صفراوی به خودی خود چیز چندان بدی نیست. اما مشکل از جایی شروع میشود که فردی که طبیعت صفراوی دارد، اقدام به تعدیل مزاج نمیکند. در این حالت در اصطلاح میگوییم خلط صفرا غلبه کرده است. همچنین این اتفاق زمانی میافتد که مصرف مواد غذایی دارای طبع گرم و خشک، از حد لزوم بیشتر شود. این غذاها در واقع صفرازا هستند.
در این حالت نیز خلط صفرا غلبه خواهد کرد؛ بنابراین علائم و مشکلاتی در فرد پدید میآیند که ممکن است زندگی و سلامت او را دچار اختلالاتی کند؛ زیرا صفرا با تمام فوایدی که دارد، اگر از حد نیاز بدن بیشتر تولید شود بدن را با اختلالاتی مواجه خواهد کرد. غلبه خلط صفرا معمولا در فصل تابستان بیشتر خواهد شد. همچنین در سنین جوانی نیز این موضوع شدت بیشتری خواهد یافت.
محصول مرتبط: شربت مصفی خون
علائم غلبه صفرا
گفتیم وقتی که تولید صفرا در بدن از حدی بیشتر شود، مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد. یکی از علائم مزاج صفراوی، داشتن مقداری زردی در چشم، زبان و پوست است. وقتی که صفرا بیش از حد تولید شود، ممکن است تبدیل به زردی و یرقان نیز گردد. همچنین علائم دیگری همچون تشنگی زیاد، خشکی دهان و بینی، جوشهای صورت، اگزمای پوستی و خشکی آزاردهنده پوست نیز در فرد پدید میآید. مشکلات گوارشی نیز از دیگر علائمی هستند که در افراد صفراوی به وجود خواهد آمد.
به طور مثال سوزش معده، حالت تهوع، استفراغ صفراوی و کاهش اشتها معمولاً در این افراد وجود خواهد داشت. استفراغ صفراوی به این گونه است که فرد هنگام استفراغ، مادهای به نام زرد آب بالا میآورد. علائم دیگری همچون گزگز بدن، خشکی مفاصل، اختلالات خواب، نبض تند، سردرد، شوره سر، اختلالات خلقیو زردی مدفوع در فرد پدید خواهد آمد. ادرار این افراد معمولا کدر است. همچنین در بیشتر مواقع افراد صفراوی دچار سیاهی رفتن چشم میشوند.
غذاهای مضر برای مزاج صفراوی
بیماری غلبه صفرا جزء آن دسته از بیماریهایی است که در صورت رعایت رژیم غذایی درست بهبود مییابد. افرادی که دارای مزاج صفراوی هستند، باید از خوردن غذاهایی با طبع گرم و خشک خودداری کنند. علاوه بر این مصرف زیاد غذاهایی مانند تخم مرغ، آش رشته، ماکارونی یا غذاهای سرخ کردنی نیز برای این افراد مضر است. علاوه بر آن چای، قهوه، نسکافه و عموما مواد غذایی کافئیندار نیز جزء ممنوعات غذایی برای افراد هستند.
ماست، روغن، ادویه مخصوصا ادویههای تند، نوشابه، آب یخ، سس و شیرینیجات نیز بهتر است برای این افراد ممنوع باشد. غذاهای پخته شده در زودپز و غذاهای پرحجم و سنگین نیز برای افراد صفراوی مضر هستند. همچنین از آنجایی که افراد صفراوی معمولاً بریده بریده غذا میخورند، کاهش این عادت میتواند تاثیر مثبتی در رفع خلط صفرا داشته باشد. بریده بریده غذا خوردن بیشتر به این معنی است که این افراد مداوم در حال غذا خوردن هستند. افراد صفراوی به خوردن تخمه و تنقلات علاقهمند هستند؛ بنابراین خوردن این موارد نیز باید به شدت کاهش یابد.
غذاهای مفید برای مزاج صفراوی
اگر غذای پرچرب یا ادویهجات مصرف کردید و دچار علائم غلبه صفرا شدید، میتوانید با مصرف متعادلکنندهها این علائم را بهتر کنید. در این هنگام میتوانید خوراکیهای دارای طبع سرد مانند آب آلبالو، آب زرشک و آبغوره را مصرف نمایید. همچنین اگر به تازگی دچار این بیماری شده و علائم آن را در خود احساس میکنید، میتوانید چند قاشق چایخوری سرکه انگور طبیعی را مصرف کنید. البته این مصرف کردن باید به صورت مزه مزه کردن و کمکم باشد. در برخی از کودکان نیز این مشکل مشاهده میشود.
بهترین مزاج برای کودکان، مزاج دموی است. دموی مزاجی گرم و تر است. در واقع کودکانی که در خون خود، دم بیشتری دارند رشد بهتری نیز میتوانند داشته باشند. اما کودکانی که به غلبه صفرا مبتلا میشوند بیاشتها خواهند شد. همچنین این موضوع در رشد کودک تاثیر منفی خواهد گذاشت. از دیگر علائمی که در کودک صفراوی به وجود میآید میتوان به لاغر شدن، تحرک زیاد، زرد شدن صورت و پوست بدن اشاره کرد. لاغر شدن در این کودکان به این دلیل است که غلبه صفرا موجب افزایش سوخت و ساز در بدن این کودکان خواهد شد.
از دیگر خوراکیهایی که میتوان برای بهبود غلبه صفرا استفاده کرد، عرقیاتی مانند عرق کاسنی، انگبین، شاهتره و سکنجبین است. این عرقیجات موجب افزایش اشتها خواهند شد. همچنین میتوان میوهجات و سبزیهایی مانند خرفه و ترخون نیز مصرف کرد. میوههایی مانند مرکبات، سیب، انار، خیار، آلو و هندوانه نیز جزء بهترین غذاها برای طبع صفراوی هستند.
همچنین مصرف خوراکیهایی مانند هویج، کدو، ترشک، ریواس، اسفناج، جو، لیموترش، تمرهندی، کاهو، قارچ، پیاز و لیمو عمانی نیز از بهترین موارد برای رفع این مشکل هستند. مواردی مانند پاچه گوسفند، سیب زمینی بخارپز، بامیه، برگه هلو و زردآلو، مغز بادام خام، عدس، ماش، جو دوسر و مخمر آبجو نیز بهتر است برای رفع این مشکل مصرف شوند. البته مصرف برنج سفید به همراه روغن زیتون و کدو حلوایی به همراه نخود فرنگی نیز بسیار مفید واقع خواهد شد.
افسردگی صفراوی
یکی از نشانههای مزاج صفراوی، افسردگی و حال و هوای روحی نامناسب است. افرادی که مبتلا به مزاج صفراوی هستند، معمولاً بیحوصله و عصبی هستند. این افراد واکنشهای سریع و عصبی نسبت به مسائل نشان داده و پرخاشگری میکنند. همچنین افراد دارای مزاج صفراوی معمولاً به خودخوری و خشمهای درونی مبتلا میشوند؛ بنابراین حالات روحی نامناسب در این افراد به وفور مشاهده میشود. از دیگر موارد روحی که در افراد صفراوی بسیار مشاهده میشود، دیدن مداوم کابوسهای شبانه است. در این افراد شما میتوانید دگرگونیهای روحی بسیار زیادی را مشاهده نمایید.
در واقع تغییر خلق و خو و روحیات در افراد صفراوی بسیار اتفاق میافتد. شما کمتر میتوانید این افراد را در مدت زمانی طولانی در یک حالت روحی ثابت مشاهده نمایید. هر چند همانطور که قبلا نیز گفتیم این افراد زودتر عصبی میشوند. اما این افراد میتوانند با اصلاح مزاج و در پیش گرفتن یک برنامه غذایی مناسب با طبع خود، به مرور زمان این مشکلات را برطرف کنند. البته باید توجه داشته باشید هنگامی که شما برای اصلاح مزاج اقدام میکنید، به حداقل ۶ ماه زمان نیاز دارید تا مشکلات شما برطرف گردند.
صفرا جزء مواردی است که اگر در بدن در حد طبیعی و نرمال تولید شود، فواید زیادی برای بدن خواهد داشت. اما اگر هر چیزی از حد طبیعی بیشتر شود، میتواند عوارضی ایجاد کند. صفرا نیز از این قاعده مستثنی نیست و اگر بیش از حد تولید شود، عوارض زیادی را در پی دارد؛ بنابراین مزاج صفراوی در درازمدت میتواند مشکلات زیادی را برای فرد ایجاد کند. در صورت غلبه صفرا در بدن بهتر است هر چه سریعتر برای رفع آن اقدام کنید. نکته مثبت در زمینه اخلاط چهارگانه این است که رعایت رژیم غذایی اصولی میتواند تمامی این مشکلات را برطرف نمایند.