خواص دارویی گیاه رزماری یا اکلیل کوهی
رزماری
رزماری از گیاهان معطر و خوش رایحه ای است که فواید درمانی بسیار زیادی در طب سنتی دارد.گیاه رزماری، گیاهی چند ساله با گل های سفید، بنفش، آبی و قرمز است که به صورت بوته می روید، چند ساله است و برگ هایی سوزنی شکل دارد. برای رشد به آب چندانی نیاز ندارد و رطوبت هوا را جذب میکند به همین دلیل در نزدیکی سواحل به خوبی پرورش میابند.بیشترین استفاده ی آن از زمان قدیم تا حال برای تقویت حافظه، جلوگیری از فراموشی و تقویت مو بوده است.در طب سنتی از رزماری به صورت بخور، روغن، چای و عصاره بهره میبرند.رزماری از برترین گیاهانی بوده که از گذشته برای مو از آن استفاده میشده است، با پیشرفت علم خواص بیشتری از آن کشف شده که در ادامه مقاله با آن ها آشنا میشوید.
ترکیبات شیمیایی رزماری
رزماری منبعی از کلسیم، پتاسیم، آهن، ویتامین ب،آ و سی میباشد بعلاوه دارای مقادیر قابل توجهی آنتی اکسیدان، فیبر، ترکیبات فنلی، پروتئین، قند، اسید کلروژنیک و اسید کافئیک و دیگر اسیدها میباشد.
کاشت رزماری
رزماری یکی از گیاهانی است تحمل خشکسالی را دارد و بسیار خوش بو و خوش رایحه است، این گیاه آفتاب دوست است و یک گیاه خانگی خوب هم به شمار می آید. برای کشت رزماری گلدانی مرغوب و نسبتا بزرگ با عمقی مناسب انتخاب کنید.آب دادن به رزماری دو بار در هفته کافی اس زیرا ریشه های آن خشکی را بیشتر ترجیح میدهند.نور 8 ساعت در روز کافی است میتوانید آن را جلوی یک پنجره ی آفتاب گیر یا توی حیاط قرار دهید.آن را دو سه بار در ماه کود مناسب دهید و مطمئن شوید گردش هوا در ناحیه ی آن برقرار باشد.برای کشت رزماری در مقاله های بعدی نکات بیشتری قرار میدهیم.
خواص رزماری
بهبود حافظه:رزماری باعث افزایش هوشیاری و تحریک مغز میشود و به قدرت یادگیری و قدرت تمرکز مغز یاری میرساند و در کنار آن باعث کاهش استرس و ایجاد آرامش در بدن میشود.پاکسازی ذهن، کمک به بهتر شدن خلق و خو واثر آرامش بخشی آن، هم با رایحه درمانی و هم با چای آن، قابل بهره وری است.
سم زدایی بدن:رزماری با افزایش دفع مواد چربی، نمکی ،سموم و مواد زائد از طریق ادرار به پاکسازی بدن کمک میکند واین سموم اضافی را دفع میکند.رزماری ادرار آور است و مجاری ادرار را هم پاکسازی میکند.
بهبود جریان خون:گیاه رزماری، هم تولید گلبول های قرمز را بالا میبرد و هم جریان خون را زیاد کرده و بدین ترتیب اکسیژن رسانی و غذا رسانی به بافت و اندام ها را افزایش میدهد و در نهایت کم خونی برطرف شده و ترمیم و بازسازی بافت ها هم با سرعت بیشتری انجام میشود.
بازسازی کبد: رزماری در سیروز کبدی نقش موثری دارد و میتواند به بهبود کبد و باز کردن گرفتگی های کبد کمک شایانی کند و آن را پاکسازی کند.
درمان مشکلات گوارشی: با ماساژ روغن رزماری در کف پا و یا روی شکم میتوانید از مزایای آن برای بهبود هضم، مشکلات نفخ، درد معده و سردی معده سود ببرید و از این مشکلات گوارشی خلاص شوید.
تقویت سیستم ایمنی: همانطور که گفتیم رزماری با خاصیت ادرار آوری خود باعث افزایش دفع سموم میشود همچنین با تحریک گردش خون به بازسازی و فعالیت بافت ها کمک میکند همچنین رزماری خاصیت ضد باکتری و ضد قارچی دارد پس به خوبی سیستم ایمنی را تقویت کرده و به مبارزه به عفونت میپردازد.
ضد اسپاسم و درد عضلانی: رزماری با خاصیت ضد التهابی خود کمکی برای عضلات است همچنین ثابت شده که خاصیت ضد دردی و آرامش بخشی دارد که مثلا میتوان با ماساژ آن روی دست و پا عضلات را به آرامش رساند.
ضد افسردگی: رزماری روحیه را بالا میبرد به بدن استراحت میدهد و علائم افسردگی را بهبود میبخشد.
طریقه مصرف رزماری
رزماری به خصوص روغن آن برای مو خواص بیشماری دارد.از جمله اینکه خارش سر را برطرف میکند و شوره ی سر را از بین میبرد و ریشه ی مو را قوی میکند.کسانی که میخواهند دیرتر موهایشان سفید شود میتوانند از آن بهره ببرند.
برای تقویت مو با روغن رزماری بهتر است آن را با روغن نارگیل مخلوط کرده و در حمام در مرحله ی آخر با آن موی خود را بشویند.این کار هم ریشه ی مو را قوی هم ساقه را نرم و قوی میسازد.
برای تقویت ابرو و ریش نیز شب مقداری از روغن آن را به نواحی مورد نظر بمالید و اجازه دهید تا صبح بماند و به خوبی جذب شود.
روغن رزماری برای پوست به دلیل داشتن آنتی اکسیدان بسیار مفید است و باعث پاکسازی پوست و جلوگیری از چین و چروک میشود.میتوانید چند قطره از روغن آن را روی پوست صورت ماساژ دهید و بعد از یه ساعت بشویید.
رزماری همچنین به صورت دمنوش و بخور اثرات فوق العاده ای دارد ولی در استفاده ی آن به صورت دمنوش و بخور حتما از پزشک متخصص در این زمینه مشورت بگیرید.
روغن رزماری
برای تهیه روغن رزماری سه یا چهار شاخه رزماری تازه و 2 لیوان روغن زیتون یا روغن بادام شیرین احتیاج داریم.رزماری ها را خوب بشویید سپس ساقه ها را از برگ جدا کنید و دور بریزید.یک لیوان از برگ های رزماری را بردارید، تابه را بردارید و درون آن روغن بریزید، سپس یک لیوان برگ را داخل تابه بریزید و به مدت 10 دقیقه حرارات دهید و هم بزنید.بعد از آن روغن را جدا کنید و اجازه دهید سرد شود، با استفاده از صافی، تفاله ها را جدا کنید.سپس روغن را در ظرف در داری ریخته و در یخچال نگه داری کنید.
روغن رزماری ضد التهاب است و برای درد ماهیچه و مفاصل مناسب است، همچنین ماساژ آن روی شکم برای هضم و معده مفید است، این روغن را برای سردرد هم استفاده میکنند، در واقع تسکین دهنده ی سردرد و میگرن است، روغن رزماری ضد استرس و ضد افسردگی است و تنش های عصبی را کاهش میدهد همچنین برای بهبود مشکلات تنفسی هم مناسب است که بدین منظور از ماساژ آن بهره میبرند.روغن رزماری بسیار مفید برای پوست و مو است و آن ها راتقویت میکند.
جوشانده رزماری
برای تهیه جوشانده رزماری در ابتدا باید برگ های خشک آن را از مراکز معتبر گیاهی تهیه کنید این برگ ها را مقداری با آب سرد بشورید تا اگر خاک دارد پاک شود سپس مقداری از برگ ها را درون آب بریزید و اجازه دهید 5 تا 10 دقیقه بجوشد.جوشانده که حاضر شود بعد از سرد شدن میتوانید موهای خود را با آب صاف شده ی آن بشورید.این کار باعث میشود موهایتان تقویت و ضخیم تر شود همچنین خواص ضد قارچی و ضد باکتری دارد و شوره ی سر را از بین میبرد.
مزایای چای رزماری
چای رزماری خواص بیشماری دارد.چای این گیاه کم خونی را مداوا میکند به بازسازی بافت ها کمک میکند گرفتگی کبد را باز میکند بدن را سم زدایی کرده و آرامش بخش میباشد.برای سوء هاضمه و نفخ شکم اثرات مطلوبی دارد و ذهن و حافظه را تقویت میکند.
مضرات رزماری
همه ی گیاهان از جمله رزماری با اینکه دارای خواص بیشمار دارویی هستند ولی مضرات و عوارضی در صورت استفاده ی نادرست از آن ها برای بدن پیش می آید.ممکن است با برخی داروها تداخل داشته باشند یا به مزاج برخی افراد نسازند یا مصرف بیش از حد موجب ایجاد سم در بدن شود.پس برای استفاده از آن ها حتما با پزشک متخصص در زمینه ی طب سنتی مشورت کنید و مقدار و شرایط مصرف را متناسب یا وضعیت خودتان جویا شوید.
گیاه رزماری در مواقع بارداری منع مصرف دارد.زیاده روی در آن ممکن است باعث استفراغ و تهوع، کما و عوارض ریوی شود.با داروهای رقیق کننده ی خون نظیر وارفارین تداخل دارد.بعضی ها ممکن است به آن واکنش آلرژیک نشان دهند در نتیجه بهتر است در ابتدا از حساسیت نداشتن به آن مطمئن شوند.سطح قند خون را افزایش میدهد و برای دیابت خوب نمیباشد، همچنین ممکن است خارش پوست را زیاد کند.
خدمات آموزشی سایت طبیب سرا
طب سنتی علاوه بر اینکه هنر گیاهشناسی نیازمند علم و آموزش در این حوزه است چرا که امور مرتبط با درمان و سلامت اگر با دانش کافی در آن عمل نشود ممکن است باعث تلفات جانی گردد. از این رو دکتر صمیمی (مدرس بین المللی عنبیه شناسی) تصمیم بر برگذاری دوره عنبیه شناسی به کرده است .
برای هاهنگی و شرکت در دوره عنبیه شناسی روی شماره کلیک کنید : 09126867182