سدر و خواص شگفت انگیز آن
انسان از طبیعت آمده و به سمت طبیعت نیز گرایش دارد. گیاهان دارویی زیادی وجود دارند که میتوانند یک جایگزین مناسب برای داروهای شیمیایی باشند. سدر از جمله این گیاهان است. سدر یک جایگزین بینظیر برای مواد شیمیایی به کار رفته در اسکرابها و سرمهای موی غیر طبیعی است. اما سدر چه کاربردهایی دارد؟ چگونه میتوانیم از این گیاه دارویی شگفت انگیز برای پوست و مو استفاده کنیم؟ تمامی این سوالات در مقالهی پیش رو پاسخ داده میشوند. با ما همراه باشید.
آشنایی با سدر
سدر، کنار یا سدروس از جمله گیاهانی است که در مناطق گرم و خشک روییده و طبعی سرد و خشک دارد. از بخشهای مختلف درخت سدر میتوان نهایت استفاده را کرد؛ از جمله ریشه، برگ و میوهی آن که به مانند سنجد است. زادگاه اصلی این درخت به مناطق هیمالیای غربی و منطقه مدیترانه برمیگردد. سدر از جمله درختان بهشتی است که در کتابهای دینی و قرآن بارها از آن یاد شده است.
کاربردهای گیاه سدر برای پوست و مو
کاربرد اصلی این گیاه در جهت زیبایی پوست و تقویت مو است. گیاه سدر، از آنجایی که طبع سردی دارد، پوست را خنک کرده و به آن شفافیت میبخشد. سدر همچنین موها را تقویت کرده، از ریزش آنها جلوگیری میکند و تار موها را ضخیم میکند. ضمنا افرادی که پوست و موی چرب دارند، میتوانند روی این گیاه برای درمان آکنههای پوستی حاصل از چربی و لکهای به وجود آمده حساب کنند.
روش استفاده از سدر برای مو
شاید برایتان سوال باشد که چگونه میتوان از سدر برای تقویت و حالت دهی به مو استفاده کرد. روشهای متعددی جهت استفاده از سدر برای مو وجود دارند که هر کدام کاربرد خودشان را دارند. از جمله:
ماسک سدر و حنا، معجزهای برای ریزش مو
اگر ریزش مو دارید و این مشکل شما را آزار میدهد، بدون شک میتوان گفت ماسک موی سدر و حنا یکی از بهترین روشهای درمانی برای شماست. بدین منظور شما میتوانید ۵۰ گرم حنای بی رنگ را با ۱۵۰ گرم سدر و ۱۵۰ گرم مورد ترکیب کرده و به مدت نیم ساعت روی ریشه مو قرار دهید. پس از مدت نیم ساعت با آب ولرم شستشو داده و تا مدتها این کار را انجام دهید تا تاثیر فوق العادهی آن را برموهای خود مشاهده کنید.
البته توجه داشته باشید هنگام شستشوی سدر و حنا، نگذارید این موارد لا به لای مو باقی بمانند؛ چرا که در آن صورت تاثیر عکس خواهند داشت.
استفاده از صمغ سدر برای از بین بردن شوره سر
گیاه سدر صمغی را دارا است که با استفاده از آن میتوان شوره سر را برطرف نمود. برای این کار لازم است صمغ این گیاه را با آب ترکیب کرده و برای مدتی روی سر قرار دهید. این ترکیب میتواند منجر به کم شدن و حتی از بین رفتن شوره سر شود. شامپوهای برگرفته از سدر نیز برای رفع شوره سر مناسب هستند.
آیا سدر برای پوست خوب است؟
بله؛ میتوان گفت یکی از مهمترین کاربردهای گیاه سدر برای پاکسازی پوست است. همانطور که گفته شد گیاه سدر جلا دهنده پوست بوده و تیرگیهای پوستی را رفع میکند و همچنین باعث سفت شدن و کشیدگی پوست میشود. اما برای هر کدام از این نتایج، نیاز داریم سدر و مشتقاتش را با روشهایی خاص مصرف کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
لایه برداری و ترمیم پوست با سدر
سدر یک لایه بردارقوی است. همانطور که در شامپوها و کرم ها کاربرد دارد، میتوان از آن ضمادی تهیه کرد که شتشسو با آن بتواند پوست را لایهبرداری و شفاف کند. ضمنا افرادی که دارای پوست چرب هستند میتوانند از اثرات بینظیر این گیاه برای لایه برداری استفاده کنند.
بدین منظور پودر برگ سدر، سرکه و آب را مخلوط کرده و این ماسک طبیعی را روی پوست خود قرار داده و سپس به صورت دورانی ماساژ دهید. بعد از چند دقیقه ماسک را آب سرد شستشو دهید. این فرآیند به تقویت ماهیچههای پوست و سفت شدن آن نیز کمک میکند.
درمان عرق سوزی با شکوفه سدر
اگر به واسطه محیط کار یا محل زندگی خود دچار عرق سوزی میشوید، خوب است بدانید یکی از مهمترین کاربردهای گیاه سدر برای عرق سوزی است. برای این کار شکوفه این گیاه- که پیش از برگ دادن درخت به وجود میآید- را از عطاری تهیه کرده و آن را آسیاب کنید. حالا این پودر را با آب ترکیب کرده و روی نقاط مورد نظر قرار دهید. پس از ده الی پانزده دقیقه آن را با آب سرد شستشو دهید.
ضمنا در صورتی که پوست شما بر اثر عرق سوز شدن دچار آسیب شده است، سه قاشق غذاخوری پودر آسیاب شده شکوفه سدر را با دو قاشق غذاخوری سرکه و دو الی سه لیوان آب بریزید. این محلول را درست مانند روش قبل روی پوست قرار دهید. با تکرار این عمل به صورت یک الی دو بار در روز، نقاط آسیب دیده پوست را درمان کنید.
گیاه سدر، بهترین گیاه برای شفاف سازی پوست
در صورتی که احساس میکنید پوستی کدر و غیرشفاف دارید، بهتر است ماسک سد با روغن بادام امتحان کنید. برای تهیه این ماسک میتوانید مقداری گیاه سدر را تهیه کرده و آن را بجوشانید، سپس به اندازه مقدار آب آن روغن بادام تلخ یا روغن زیتون را اضافه کنید و شعله را کم کرده تا خوب با هم بجوشند. در نهایت آب اضافی تبخیر شده و تنها عصاره سدر در روغن باقی میماند.
هر دو روغن زیتون و بادام تلخ برای انجام این کار مناسب هستند؛ اما توجه داشته باشید زمانی که از روغن زیتون استفاده میکنید، جهت تاثیر بیشتر هنگام مصرف روغن بادام را نیز به آن اضافه کنید. پیش از قرار دادن این ماسک روی صورت، صورت خود را خوب بشویید و بگذارید این ماسک یک ساعت و نیم تا دو ساعت روی پوست شما بماند. سپس آن را با آب شستشو داده و تاثیرش را مشاهده کنید.
ماسک سدر و آبلیمو برای سفیدی پوست
برای تهیه این ماسک دو الی سه قاشق غذاخوری پودر سدر را با آبلیمو ترکیب کرده تا یکنواخت شوند. این ماسک نه باید خیلی سفت باشد و نه خیلی شل. سپس این محلول را روی نواحی مختلف بدن و دستها مالیده و اجازه دهید تا ده الی ۱۵ دقیقه بماند. سپس آن را با آب ولرم شستشو دهید. این روش را در هر حمام به کار بگیرید تا شاهد معجزهی آن باشید.
برطرف کردن جوش و جای جوش با سدر و ماست
خیلی از جوشهای سر سیاه، حتی اگر تحریک نشوند، پس از رفع شدن روی پوست اثر خود را به جا میگذارند. روزنههای پوستی باز در پوستهای چرب یکی از عوامل شایع ایجاد پوست است. ترکیب سدر و ماست یک ترکیب جادویی برای رفع جوش و جای جوش بوده و به این صورت استفاده میشود:
ابتدا یک قاشق غذاخوری پودر سدر و یک تا یک و نیم قاشق مرباخوری ماست را با یکدیگر مخلوط کنید. سپس این ترکیب را روی پوست تمیز خود گذاشته و پس از یک ربع تا بیست دقیقه آن را شستشو دهید. این ماسک را دو الی سه بار در هفته استفاده کنید تا اثربخشی بهتری داشته باشد. همچنین ترکیب سدر و ماست میتواند برای خارش سر و التهابات پوستی به کار رود.
خواص دیگر گیاه سدر
علاوه بر مواردی که در ارتباط با خواص سدر برای پوست و مو اشاره کردیم، این گیاه برای موارد دیگر نیز کاربرد زیادی دارد. از جمله خواص و کاربردهای دیگر گیاه سدر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برگ سدر برای برطرف کردن مشکلات معده مناسب است.
- این گیاه جهت درمان انگلهای پوستی به کار میرود.
- برای از بین بردن شپش یک گیاه موثر است.
- میوهی این گیاه برای درمان بیماریهایی چون سل، سرفه و برونشیت استفاده میشود.
- افزایش فشار خون و رفع علائم سرماخوردگی با دمنوش برگ سدر ممکن میشود.
- از سرخ شده یا بودادهی میوهی سدر برای درمان اسهال، مشکلات روده مانند زخم روده و تب استفاده میشود.
- از ضماد برگ سدر برای از بین بردن زخم و جای زخم و جوشهای جلوی استفاده میشود.
- ویتامینهای موجود در سدر باعث تقویت مو و جلوگیری از آسیب دیدن مو میشوند.
- سدر یکی از مهمترین گیاهان برای رفع مو خوره، تقویت کننده و حالت دهندهی مو است.
- میوهی سدر برای افرادی که جوش زده یا پوست و بدنی چرب دارند مناسب است.
آشنایی با دمنوش سدر
برای درست کردن این دمنوش در ابتدا به ریشه سدر نیاز داریم. ریشه سدر را در ظرفی ریخته و به آن آب سرد اضافه کنید و آن را بجوشانید. پس از جوشیدن مشاهده میکنید که این جوشیده به رنگ قرمز درمیآید. پس از آنکه رنگ آن به قرمز تغییر کرد، میتوانید آن را نوش جان کنید. این دمنوش به افزایش اشتها کمک کرده و برای افراد لاغر یک انتخاب بسیار مناسب است تا در نهایت به وزن ایدهآل خود برسند.
آیا سدر میتواند مضر باشد؟
بله؛ افرادی که فشار خون پایین دارند یا سابقهی تشنج دارند قبل از مصرف این گیاه و مشتقات آن باید با پزشک مشورت کنند. ضمنا گیاه سدر به دلیل طبع سرد برای حافظه خوب نمیباشد. اگر گیاه سدر را در برخی موارد همراه با سکنجبین مصرف کنید، از ایجاد مضرات جلوگیری خواهید کرد.