گیاه چوب چینی، خواص و مصارف درمانی آن
دنیای گیاهان دارویی بسیار شگفتانگیز است. برگ و ریشه و ساقه گیاهانی که در درمان امراض بسیاری شما را از داروهای شیمیایی بینیاز میکند. در این نوشته سعی داریم که شما را با یکی از آنها آشنا کنیم. گیاه چوب چینی یکی از این گیاهان دارویی است که با خواص منحصر به فردی که دارد، شما را از برخی از داروهای شیمیایی بینیاز نیاز می کند، با ما باشید تا با خواص چوب چینی و مصارف دارویی این گیاه بی نظیر آشنا شوید.
گیاه چوب چینی چیست؟
این گیاه با در طب سنتی با نامهای چوب چینی، عشبه، عشبه مغربیه، عشبه النار و عشبه چینی شناخته میشود. چوب چینی دارای ساقه زیر زمینی است که خواص فراوانی دارد. تقریباً تمام قسمتهای این گیاه با ارزش و قابلاستفاده است. تمام قسمتهای این گیاه استفاده میشود از جمله ریشه و ساقه و گل آن. البته استفاده از میوه آن نیز متداول است. باید این گیاه را در فصلی که هوا رو به سردی است استفاده کنید.
اواخر پاییز و زمستان می تواند بهترین فصل برای استفاده از این گیاه پر خاصیت باشد. شکل ریشههای چوب چینی بهصورت دراز، ناهموار و گرهدار است و رنگهای آن به خاکستری تا قهوهای و یا سیاه می باشد. شکل آن استوانهای مانند و شبیه مداد است. چروکها و شیارهایی در آن به چشم میخورد. مغز آن سفید رنگ است و میوه آن مانند تمشک و در همان اندازه و سرخ رنگ است و تمام اجزای آن دارای خاصیت و پر از ففایدهمی باشد.
زادگاه این گیاه در چین است و شرایط رشد آن بیشتر در این مناطق فراهم است و اگر در جایی دیگر رشد داده شود ممکن است که شاهد رشد آن نباشیم. این گیاه بسیار مقاوم است و در برابر شرایط جوی نامناسب هم میتواند مقاومت کند. شاید برایتان جالب باشد که این گیاه دارای دو نوع نر و ماده است. گیاه چوب چینی شرایط رشد خاصی دارد و خودرو نیست و باید بهصورت نر و ماده کاشته شود. اگر رشد مناسبی داشته باشد شاید تا 2 الی 3 متر هم رشد کند.
نحوه استفاده از چوب چینی
این گیاه را به شکلهای مختلفی میتوان استفاده کرد و از خواص آن بهره مند شد. البته شکل دم کرده آن بیشتر مرسوم است. در این روش از استفاده، این گیاه را سابیده و به شکل پودر درمیآوریم.
در روش اول میتوان چوب چینی پودر شده را در عرق گیاهی مناسب با آن خیس کنید و تا 24 ساعت زمان بدهید تا کامل خیس بخورد. روز بعد به آن هفت تا هشت لیتر آب افزوده و آن را صاف کرده و به صورت خنک شده و با نبات آن را مصرف کرد. در طول روز مصرف این نوشیدنی را تکرار کنید. در طول دوره مصرف باید از غذاها و میوههایی با طبع سرد پرهیز کنید. فعالیت سخت و طاقتفرسا و ورزشهای سنگین و فعالیت جنسی در این دوره و حتی هوای سرد مضر خواهد بود.
در روش دوم، آن را به صورت چای و دم کرده میتوان استفاده کرد. اگر قصد دارید آن را به صورت دمنوش استفاده کنید باید 2 قاشق آن را در قوری ریخته و همراه آب گرم بگذارید که در طول 15 دقیقه دم بکشد. بهترین زمان استفاده از این دمنوش و بهره مندی از خواص چوب چینی، تقریباً دو ساعت قبل از صبحانه و شبها دو ساعت بعد از وعده شام است.
اگر تصمیم دارید که از ریشه این گیاه به صورت دمنوش استفاده کنید، 1 تا 2 گرم از ریشه خشک شده آن را به صورت جوشانده در سه وعده میل کنید. ریشه آن را با آب سرد در داخل قوری جوشانده و بعد از 5 دقیقه صاف کرده و نوش جان کنید.
مطالعه بیشتر: فهرست کاملی از انواع دمنوش های گیاهی
طبیعت چوب چینی از نظر حکمای طب سنتی
از نظر طب سنتی، بخشهای مختلف گیاه چوب چینی باهم تفاوت دارد و هر قسمت از آن دارای طبع خاصی است. در قسمت ساقه زیر زمینی بسیار گرم و خشک است اما در بخش ریشه چوب چینی اگر آن را به صورت تازه تهیه کرده باشید تا حدودی گرم و تر است ولی اگر به صورت کهنه باشد گرم و تر تا کمی خشک است. از نظر تازگی و کهنه بودن مشکلی در مصرف آن وجود ندارد و این گیاه تا بیست سال بعد کهنگی نیز مورد استفاده است.
برای ریشه آن خواص فوقالعادهای ذکر شده و آن رقیق کنندگی و تصفیه خون است. همچنین معرق و مدر است و از آن میتوانید برای درمان بیماریهای سرد بهره ببرید. چوب چینی در پاییز برداشت میشود و پس از خشک شدن مورداستفاده قرار میگیرد.
ویژگیهای منحصربهفرد چوب چینی
این دارو در طب سنتی دارای کاربردهای بسیاری است و ویژگیهای منحصربهفردی دارد که آن را از سایر گیاهان متمایز میسازد. در زیر به برخی از این و یژگیها و خواص چوب چینی اشاره میکنیم.
- این گیاه به عنوان مسکن عمل میکند و دردهای بدن را تسکین می دهد.
- برای درمان دندان دردهای شدید می توان از آن استفاده کرد.
- سمزدایی بدن از ویژگیها و خواص مهم این گیاه است.
- مصرف آن باعث رقیق شدن خون میشود.
- مشکلات جنسی را نیز میتوان با این گیاه درمان کرد.
- گرفتی رگها با مصرف آن باز میشود و گردش خون به جریان میافتد.
- اگر بهتازگی دچار فراموشی و حواس پرتی شدهاید این گیاه گزینه مناسبی برای شما است و می توانید از خواص چوب چینی بهره ببرید.
- فرایند یادگیری و یادسپاری با مصرف آن بهبود مییابد.
- ایجاد بلغم و غلبه آن مشکلات زیادی در بدن ایجاد میکند که با استفاده از این گیاه مرتفع میشود.
- دردهایی مانند سیاتیک، نقرس و درد مفاصل را میتوان با این گیاه درمان کرد.
- خوابآور است و مشکلات بیخوابی را درمان میکند و کیفیت خواب را بهبود میبخشد.
- امراض سودایی و زخمهای کلیه و مثانه را درمان میکند.
- این گیاه خاصیت ضد افسردگی دارد و برای درمان بیماران افسرده بسیار مفید است.
- در گذشته از این گیاه برای درمان سفلیس نیز استفاده میشد.
- مقوی معده است و برای کسانی که مشکل معده دارند داروی مناسبی است.
- این گیاه حتی برای درمان بیماری پوستی نیز مفید است. پسوریازیس، آرتریت روماتوئید، نیز با آن قابل بهبودی است.
معرفی محصولات: تقویت قوای جنسی مردان
موارد مهم در استفاده از چوب چینی
نکاتی در مورد مصرف چوب چینی حائز اهمیت است که باید در هنگام استفاده از آن در نظر داشته باشید. مدت استفاده از آن 15 تا بیست روز است و نباید بیشتر از سه بار در روز جوشانده شود.
اولین نکتهای که در هنگام مصرف چوب چینی باید رعایت کنید این است که در هنگام استفاده از آن باید غذای سبکی مصرف کرده باشید و مصرف آن با معده سنگین خطرناک است و توصیه نمیشود.
در طول دوران حاملگی و شیردهی از مصرف آن منع هستید؛ زیرا بدن در شرایط خاصی قرار دارد و ممکن است به جنین آسیب وارد شود.
همچنین استفاده آن برای افراد زیر سه سال ممنوع است؛ زیرا نتایج مصرف آن برای این گروه از کودکان قابل پیش بینی نیست.
به دلیل ساختار ویژه آن برای افراد زیر 14 سال باید بااحتیاط استفاده شود؛ زیرا از تأثیرات آن برای این گروه نیز مطمئن نیستیم.
نکتهای که بسیار مهم است باید در طول مدتی که از چوب چینی برای درمان استفاده میکنید از مصرف غذاهایی با طبع سرد مانند ماهی یا ترشی پرهیز شود.
این گیاه دارای تداخلات دارویی است و حتماً قبل از مصرف این نکته را در نظر داشته باشید. ممکن است مصرف همزمان آن مشکلاتی را برای شما ایجاد کند.
از مصرف بدون تجویز و خودسرانه این دارو خودداری کنید.
قبل از مصرف مطمئن شوید که به این گیاه حساسیت نداشته باشید.
تا یک سال میتوانید این گیاه را در جای خشک و دور از نفوذ آب در داخل ظرف دربسته نگهداری کنید.
این گیاه بسیار قدرتمند است و دارای خواص زیادی است و حتماً با پزشک در مورد مصرف آن مشورت کنید.
مصرف بیرویه آن میتواند ایجاد مسمومیت کند و باعث مشکلات گوارشی گردد.