رژیم کتوژنیک چیست؟ صفر تا صد آن
در این مقاله قصد داریم رژیم کِتوژنیک یا رژیم کتو را به شما معرفی کنیم. رژیم کتوژنیک یکی از رژیمهای غذایی پرطرفدار است که با تغییر دادن متابولیسم بدن، لاغری را تسریع می کند. اما توصیه های پزشکی نیز وجود دارد که پیش از اقدام به رژیم گرفتن باید آن ها را بدانید.
امروزه افراد کمی را سراغ داریم که تناسب اندام را در برنامه زندگی خود قرار نداده باشد و در این راستا علاه بر ورزش، داشتن یک رژیم غذایی مناسب نیز به تناسب اندام کمک می کند. یکی دلایل چاقی استفاده بیش از حد کربوهیدرات است . از فواید این رژیم کاش مصرف کربوهیدرات است. کاهش دریافت این نوع مواد غذایی، بدن انسان را در وضعیت متابولیکی قرار می دهد.
در این وضعیت در بدن شما چربی های تجمع یافته از مواد غذایی، به جای کربوهیدرات ها برای دریافت انرژی سوزانده می شود. بدین ترتیب روند چربی سوزی در بدن شما سرعت می گیرد. مطالعات بسیاری نشان می دهند که این رژیم غذایی به کاهش وزن و بهبود سلامتی کمک می کند.
توصیه می شود قبل از تغییر رژیم غذایی خود، راجع به هر نوع رژیم غذایی اطلاعات لازم را کسب کنید و حتما با متخصص نیز مشورت نمایید. به دلیل این که رسیدن به وزنی ایده آل به همان اندازه مهم است که بعد از آن نیز باید حفظ سلامت بدن تضمین شود.
رژیم کتوژنیک
در گذشته این رژیم جهت درمان بیماری صرع به کار گرفته می شد، اما با پیشرفت علم، دارو هایی برای درمان این بیماری تولید شد. البته گاهی اوقات همچنان برای اشخاصی که سالم هستند اما بیماری صرع آن ها به درمان مقاوم است، از این نوع رژیم استفاده می شود. این رژیم می تواند این عارضه را کنترل نماید.
در رژیم کتوژنیک، مصرف کربوهیدرات کاهش می یابد و به حدود 5 درصد می رسد. همچنین مصرف چربی تا حدود 75 درصد افزایش پیدا می کند و دریافت پروتئین در سطح متوسط 20 درصد نگه داشته می شود.
این نوع رژیم را رژیم کتوژنیک استاندارد یا SKD می گویند. هرم غذایی این رژیم بر خلاف هرم غذایی عادی است. یعنی چربی ها از قسمت بالایی هرم به پایین آن منتقل می شود و کربوهیدرات به قله هرم خواهد رفت. در کتوژیک می توان از مواد غذایی مانند بعضی میوه ها، گوشت ها،تخم مرغ، خامه و انواع چربی ها استفاده نمود.
با تغییر در غذای مصرفی خود، میزان متابولیسم خود را تغییر داده اید. این رژیم در چهار نوع مختلف وجود دارد اما رژیم کتو استاندارد و همچنین کتوژنیک با پروتئین بالا رایج ترین نوع آن است.
انواع رژیم غذایی کتوژنیک
چند نوع رژیم غذایی کتوژنیک وجود دارد که به بررسی هر کدام از آنها میپردازیم.
کتوژنیک استاندارد
این رژیم رایج ترین نوع کتوژنیک است و به نسبت ۵ درصد کربوهیدرات، ۲۰ در صد پروتئین و ۷۵ درصد چربی خواهد بود.
کتوژنیک دوره ای
در این شیوه، مصرف کربوهیدرات به شکل دوره ای است.
کتوژنیک هدفمند
این نوع رژیم مخصوص افرادی است که سَبُک ورزش می کنند. این افراد باید نزدیک زمان تمرینات، کربوهیدرات بیشتری مصرف نمایند.
کتوژنیک با پروتئین بالا
در این شکل از رژیم کتوژنیک مصرف پروتئین کمی بالا می رود و مصرف چربی باید کم شود. یعنی نسبت آن ۵ درصد کربوهیدرات، ۳۵ درصد پروتئین و ۶۰ درصد چربی است.
رژیم های عنوان شده در بالا تفاوت کمی با یکدیگر دارند و با تشخیص متخصص تغذیه، میزان مصرف مواد غذایی برای شما تنظیم خواهد شد. توصیه می شود از هر رژیم مطابق با همان برنامه ای که گرفته اید، پیروی کنید. به این ترتیب هیچ آسیبی به بدن شما وارد نخواهد شد.
طبق تجربه سالیان، رژیم کتوژنیک علاوه بر لاغری سریع، سبب کاهش فشار خون نیز می شود. اما این گونه نتایج به شکل دائمی باقی نمی مانند و پس از مدتی، ممکن است چاقی و چربی دوباره باز گردد. این موارد سبب شده تا این رژیم بهینه سازی شود.
معرفی محصول: پک لاغری سیب طبیب سرا
میزان تاثیر رژیم کتوژنیک
رژیم کتوژنیک بر خلاف رژیم هایی که سبب کاهش مصرف چربی می شود، عمل می کند. اما در برخی از موارد حتی بیشتر از سایر رژیم ها اثرگذار بوده است. میزان تاثیر این رژیم به بدن هر فرد و میزان متابولیسم آن بستگی دارد و نمی توان عدد ثابتی را برای آن بیان نمود.
در رژیم کتوژنیک، مصرف کربوهیدرات بسیار کاهش می یابد. به همین دلیل سطح گلوکز که قند مورد نیاز مغز نیز است کاهش پیدا می کند. برای جایگزین کردن کربوهیدرات، بدن انسان چربی را در کبد به اسید چرب و اجسام کتونی تبدیل می کند. این اجسام کتونی جایگزین گلوکز شده و انرژی مورد نیاز برای مغز را تامین خواهد کرد.
دقیقا به همین دلیل، این رژیم برای اشخاصی که بیماری صرع دارند موثر بوده و سبب بهبود عملکرد و تقویت مغز می شود. هم اکنون مطالعاتی در حال انجام است که می گوید این رژیم می تواند برای مشکلاتی مانند آلزایمر، اوتیسم، تومور مغزی و پارکینسون مفید باشد.
رژیم کتوژنیک چگونه است؟
همان گونه که عنوان شد، در این رژیم مصرف کربوهیدرات کاهش می یابد و از خوراکی هایی استفاده می شود که چربی بالایی داشته باشند. توجه کنید که میزان مصرف پروتئین را باید در حد متوسط نگه دارید.
در رژیم کتوژنیک چه چیز هایی نخوریم؟
در رژیم کتوژنیک مواد غذایی شیرین مانند نوشابه، کیک، شیرینی و این قبیل خوراکی ها که قند دارند نباید مصرف شوند. باید از مصرف غلات، مواد غذایی حاوی نشاسته و حبوبات دوری کنید. مصرف میوه به جز میزان کمی از خانواده بِری ها مانند توت فرنگی را فراموش نمایید.
سعی کنید سبزیجاتی نظیر سیب زمینی و هویج، چاشنی ها و سس های حاوی شکر و چربی نا سالم را حذف کنید. الکل و هر ماده غذایی که چربی نا سالم دارند یا حاوی قند اضافی و مواد افزودنی هستند را برای خود ممنوع کنید.
در رژیم کتوژنیک چه خوراکی هایی بخوریم؟
در این رژیم می توانید مواد غذایی حاوی چربی بدون کربوهیدرات را میل نمایید. همچنین مصرف پروتئین نیز جزوی از این رژیم غذایی است. مصرف گوشت هایی مانند گوشت قرمز، بوقلمون، استیک، مرغ، سوسیس و همبرگر منعی ندارد. خوردن ماهی چرب مثل ماهی سالمون و تن ماهی نیز در این رژیم مجاز است.
مصرف کره و خامه تهیه شده از شیر طبیعی، تخم مرغ و پنیر فرآوری نشده مانند موزارلا و چدار نیز جزو این رژیم هستند. شما می توانید میوه آووکادو و سبزیجاتی مانند فلفل، گوجه فرنگی، پیاز و انواع مغز ها را با خیالی آسوده مصرف نمایید.
برای پختن غذا به جای استفاده از روغن نا سالم، چربی هایی مانند روغن زیتون بکر، روغن نارگیل و روغن آووکادو را به کار ببرید. همچنین از انواع ادویه ها جهت خوش طعم شدن وعده های غذایی نیز می توان استفاده نمود. با توجه به این نکات، افرادی که صرفا مواد غذایی گیاهی مصرف می کنند، نمی توانند از این رژیم استفاده کنند. چون که میوه ها و بسیاری از سبزی ها در این رژیم جایی ندارند و اغلب حجم رژیم را لبنیات و گوشت تشکیل می دهد.
تفاوت تخم مرغ سفید و قهوه ای در میزان پروتئین و خواص آن چیست؟ برای اطلاع بیشتر کلیک نمایید.
عوارض رژیم کتوژنیک
هر نوع رژیم علاوه بر دارا بودن فواید، همزمان عوارضی نیز دارد یا این که برای برخی افراد منع استفاده دارد. به همین علت می بایست با عوارض رژیم کتوژنیک نیز آشنا شوید.
رژیم کتوژنیک سبب کاهش سطح الکترولیت بدن شده و ممکن است افراد را با کمبود برخی مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم و سدیم مواجه کند. در این مواقع باید از مکمل های غذایی تجویز شده توسط پزشک یا متخصص تغذیه استفاده نمود. یکی دیگر از عوارض این رژیم، آنفولانزای کتو است که به دلیل تغییر میزان متابولیسم بدن، چند روز بعد از شروع رژیم ظاهر می شود.
احساس گرسنگی، داشتن حالت تهوع، اختلالات گوارشی، اختلال خواب، کاهش قدرت ذهن یا جسم، از سایر علائم این آنفولانزای است. در این وضعیت، بدن شما چربی را جایگزین کربوهیدرات نکرده است. برای جلوگیری از این حالت، ابتدا کمی کربوهیدرات در رژیم خود بگنجانید و به مرور زمان آن را حذف نمایید.
تغییر میزان مواد معدنی بدن می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه، صدمه به استخوان ها یا یبوست شود. بنابراین توصیه می شود که در این دوران از مکمل ها استفاده کنید. اما کودکانی که در سن رشد قرار دارند، بهتر است از این رژیم استفاده نکنند تا روی رشد آن ها تاثیری نگذارد. اشخاصی که کمبود پیرووات کربوکسیلاز، بیماری پورفیری و اختلالات ژنتیکی در متابولیسم چربی دارند، به سراغ این رژیم نروند.
نکات مهم رژیم کتوژنیک
سعی کنید این رژیم را تا انتها ادامه دهید. در روز های اولیه باید خوردن شیرینی و مواد حاوی قند را کنترل نمایید. در روز های بعد، سعی کنید مصرف مواد دارای قند مصنوعی را بسیار کاهش دهید. شما با مشاهده نتایج این رژیم، آن را ادامه خواهید داد.
از مصرف آب و مایعات الکترولیتی غافل نشوید. مواد غذایی که مصرف می کنید باید الکترولیت کافی مانند نمک را درون خود داشته باشد.
آنچه که را که میل می کنید، باید به شدت تحت نظر داشته باشید. کربوهیدرات ها موادی غذایی هستند که به شکل پنهان در بسیاری از خوراکی ها وجود دارند. شما ممکن است ندانسته مقدار زیادی از آن را روزانه مصرف کرده باشید.
با قاطعیت نمی توان گفت که نتایج یک رژیم لاغری برای همه افراد یکسان است. برخی از وبسایت ها به مشتریان خود پیشنهاد دریافت برنامه رژیم کتوژنیک رایگان را می دهند. اما ممکن است با پیروی درست از قواعد این رژیم، به وزن ایدهآل خود نرسید و حتی به سلامتی خود آسیب بزنید.
برای پیشگیری از وقوع مشکلات احتمالی، توصیه می شود پیش از رژیم با یک متخصص تغذیه یا پزشک مشورت نمایید. به دلیل این که تلاش برای کاهش وزن، می تواند سلامتی بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین باید از یک رژیم قاعده مند و صحیح، تحت نظر مشاور تغذیه پیروی کنید.